HTML

mert anyának lenni jó

Hétköznapi problémák érdekelnek, a gyerekneveléstől kezdve az óvodákon és iskolákon át egészen odáig hogy hol és mit érdemes vásárolni a csemetének.

Írj nekünk!

Várjuk tőletek a legkülönfélébb történeteket, kérdéseket, aggodalmakat, ami veletek vagy gyereketekkel megesett. A történeteket közzétesszük, a kérdésekre pedig igyekszünk megtalálni a képességeinkből kitellő legjobb választ. anyaklub@gmail.com

Friss topikok

Linkblog

Online

Bögyömben az óvónők !!!

2010.10.12. 22:21 Anyafej

 

Bejutottunk. Hurrá!-ezt kellett volna éreznem, de ehelyett elöntött az aggodalom, hiszen az óvónőket egyáltalán nem ismertem.Hát... addig volt jobb.Mostanra kiismertem a rendszert is meg őket is és egyre kevésbé akarom, hogy a gyerek oda járjon, miközben végig azt kell sugároznom magamból ( a gyerek érdekében ), hogy "milyen jó neki ott".

A lényeg a leszarás.Ezt nem veszi be a gyomrom.Először is leszarták a gyereket, mert egy nehezen beszokó, anyjához (joggal) ragaszkodó 3 évest kaptak. Gyerekem minden egyes reggel ordított, hogy ne hagyjam ott. Ölelt, ragaszkodott hozzám. Kitépték a karomból, majd... letették a szőnyegre és hagyták sírni.Vígasztalásnak nyoma sem volt.Egyszer viszont visszamentem -én galád-, mert otthagytam valamit. Bekukkantok az ajtón és mit látok? Azt ,hogy a gyerekem ugyanazon a szent helyen ül, ahova akkor tették, amikor otthagytam. Azt persze nem állíthatom, hogy az elmúlt 2 órában is csak ott ült és ordított, mindenesetre gyanus.Mit gyanus, szívfacsaró ! El is bőgtem magam.Erre pont arra jár az ovi vezetője , akinek jól kipakolok. Persze csak finoman, nehogy a végén a gyereken csattanjon az ostor. Erre ő bemegy és ölbeveszi a síró kis 3 évest ! Pattan a nagyseggű óvónő is Húúú, de fürge lett a főnöke láttán. Valami halvány magyarázatot is fűz hozzá, de hogy mit azt nem hallom csak látom. Én is megbékélek egy kicsit, végülis mostmár ölelgetik a gyerekemet, mégha ordít is. CSak azt nem értem miért nem ez a természetes a kerület legeslegjobb ovijában?????

Ide bekerülni csak protekcióval lehet, meg szerencsével. Mi ez utóbbiakba tartozunk. Így aztán nem is választottunk óvó nénit, ahogy azt mindenki mondja. Örültem, hogy egy jó hírű, mindenki által vágyott oviba kerültünk.De már kételyeim vannak.... rengeteg. CSak azt nem tudom meghúzni, hogy hol van az a határvonal, ami az én aggódásom és a szakmai vétség, netán intelligencia ( orrom előtt becsapott ajtó, folyosón való pletykálás más óvónénikkel versus gyerekemről pár szót mondani ha már úgyis ott vagyok... stb) közt húzódik.

Persze azt is sokan gondolhatják, hogy "szárnyakat kell adnom " neki, meg ne sajnáljam, meg a gyerekek mindent megszoknak ....idővel.Meg pampogni sem nagyon fűlik a fogam, mert végülis a gyerekemet bíztam rájuk és könnyen lesöpörhetnek az óvónők azzal, hogy anyuka, mi már 20-on X éve csináljuk ezt, tessék elhinni, hogy jó ez a gyereknek.(Ezért is nem kértem eddig fogadóórát tőlük, bár a meghirdetett fogadóórákról kiderült, hogy csak az iskolába menőket várják....) Fölényes, beképzelt, lusta óvónénik, akik minden egyes talákozáskor azt érezetetik velem, hogy le vagyok szarva.Én is.

Akkor most szóljak? Vagy csak első gyereket oviba szoktató anyuka tipikus szindrómájában szenvedek? Nem tudom eldönteni, de az tény, hogy gyerek oviba AKAR menni, mióta itthon van asztmatikus hörghuruttal kb 1.5 hete...

192 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anyaklub.blog.hu/api/trackback/id/tr852366832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Solid 2010.10.13. 12:59:10

Egyet értek azokkal, akik nem csinálnak tanuló droidokat a 3-4 éves gyerekekből. Én sem teszem. Most kezd felnőni az a (de)generáció, amelyik 15 szakkörre, meg 7 nyelvre járt. Hááát, meg lehet nézni a felhozatalt...

Játék mánia 2010.10.13. 13:13:17

@Solid: Mutass nekem egyetlen hivatalos szakembert, aki ezt az álláspontot képviseli és nem adja be a derekát, ha választania kell boldog gyereket akaró vagy zsenit erőszakkal is kinevelő szülők között, ha ítélnie kell.
Csak egyet, aki kirendelhető szakértőként dolgozik vagy az ítélethozatalban bármi szerepe lehet.
A többiek, akik pénzért bármit leírnak vagy ha egy újság azt kéri tőlük, mert a mi célközönségünknek is meg akar felelni, azok nem érdekelnek.

mérien 2010.10.13. 13:16:39

Vannak horizontális agyú emberek, s vannak vertikális agyúak.
A horizontális sok mindenhez konyít egy kicsit, de ritka, hogy egy valamit igen magas szinten műveljen.
A vertikális agyú szinte semmihez nem ért a szakmáján kívül, de azt jó esetben magas szinten műveli.
Egyiket sem szabad szemléletmódként bevezetni az óvodai, iskolai nevelésbe.
Az lenne a jó, hogy szülői terelgetés mellett minden gyermek már kicsi korban a fentiek figyelembe vételével járna foglalkozásokra, de még a több irányba érdeklődő gyermeket sem szabadna hagyni szétforgácsolódni.
Én nem tudom, milyen lesz a gyerekem 7 évesen, de egy biztos, pedagógusként nem fogom hagyni, hogy a játék(osság) kivesszen az életéből.
Legyen boldog, egészséges, s ha ezt virágkötőként teszi, akkor tegye úgy. Ha mérnökként, akkor pedig amúgy. Mondom ezt úgy,hogy férjem is, én is diplomások vagyunk. Nem minden a diploma. A nyelvtudás azért ebben a nyitott világban mindenképpen hasznos, de nem szabad a gyerekeinket (is) hajszolttá tenni.

Solid 2010.10.13. 13:21:03

@fogyókúra: Most felnövő fiatalok (15-20 év), akiket 25 helyre járattak, a nagybetűs életre csak néznek, mint a borjú. (Persze-persze a kivételek). Mindazonáltal inkább mondandóm első része, ami szörnyű.

Borcsika 2010.10.13. 13:21:32

Nálunk van a csoportban egy kislány, akinek a hangját a 2 év alatt még nem nagyon hallottuk, az anyja állandóan odabújik hozzé, hogy hallja, mit mond a gyerek. Anyuci otthon a kistesóval (anyuci védőnő), apuka meg rohan reggel a kiscsajjal az oviba, munka, munka után napi 2 szakkör a hét 4 napján, különböző keveréssel (angol, művészi torna, rajz, néptánc, furulya), majd haza, és vége a napnak.
És az anyuka szerint az rendben való, hogy a 4,5 éves gyereke ennyi szakkörre jár, és szerinte bőven középsősnek felel meg, és olyan történeteket hallunk a gyerekéről, hogy az számunkra elképzelhetetlen.
Nekem az az elvem, hogy a gyerekem jusson el a korosztályának megfelelő szintre, ha van benne vágy, akkor bizonyos dolgokban tovább is, de nem szeretném, ha egyes szülők az óvodát versenyistállónak tekintenék. Egy gyerek addig gyerek, amig óvodába jár. Ezt nem szabad elvenni tőlük úgy, hogy minden napra valami ovi utáni szakkör van. Hol van itt a szülő szerepvállalása a nevelésben. Gyakorlatilag áttolja a felelősséget másokra azzal, hogy neki a reggeli készülődés, meg az esti vacsi-fürdés-fogmosás-pizsi-mese-alvás jut. Én szeretek hulla fáradtan legózni, vagy mondókázni, vagy énekelni a gyerekemmel. És jól esik néha az ágyon eldőlve megnézni 1-2 rajzfilmet, és megbeszélni utána, hogy miről szólt.
De nem vagyunk egyformák.
Szerinte jó dolog az óvoda, csak a dolgokat a helyükön kell kezelni, és ha gond van, akkor azt jelezni az óvónőknek, és nem a játszótéern kell a többi anyukával szövetkezni az óvónők ellen.
Én megvédem őket, mert nagyon nehéz helyzetben vannak. Sok a problémás gyerek, és ezeknek a gyerekeknek a szüleik általában még problémásabbak.

Solid 2010.10.13. 13:25:13

@Játék mánia: "Hivatalos szakember"? Én nem a szagemberek vegytiszta, "laboratóriumi" körülményei szerint nevelem a gyermekem.

fogyókúra 2010.10.13. 13:25:46

Én nem látom, hogy itt bárki azt írta volna, hogy hajszolt a gyereke. :O Ezt honnan veszitek?

Minden oviban délelőtt -főleg nagycsoportban- foglalkozások vannak. Akár tud erről egy szülő, akár nem. Én tudok, mert megkérdeztem és beleolvastam a "tanrendbe".

Délután pedig próbáljon ki -az ő szintjén- amit csak lehet, ismerkedjen a világ sokféleségével, aztán amikor már arról van szó, hogy el kell mélyedni valamiben, addigra tudjon dönteni, hogy mi érdekli és miben van tehetsége.
Ez máshogy nem megy, csak próbálgatással, és erre jók az ovis programok, kóstolgatók.

De ez szigorúan SZERINTEM. :-D

2010.10.13. 13:27:20

@csabsz13: Szerintem pedig az motiválja a gyereket bármilyen fejlődésre, ha feladatai vannak. Attól hogy lesz 3 nyelvvizsgája vagy 1 vagy 20 tényleg nem veszik fel, de hiába tudja a szakmáját, ha nem tud nyelvet akkor sem veszik fel. És egyetemen alap vagy közép fokon letenni valamit 3 hónap alatt mert akkor adnak diplomát, nem ad nyelvi tudást. Csak egy nyamvadt papír. És ráadásul komoly teher, hogy annyi minden mellett még nyelvet is akkor kell belepréselni a fejedbe. Nem értem miért baj, és miért hiszik az emberek, hogy rossz, ha szerencsétlen gyerek némi plusszal indul az életbe. Miért baj, hogy a gyerek nem csak legózik 8 órát, hanem tanul is valamit, amitől nem roppan össze, nincs leterhelve, de mégis ragad rá valami, amit később hasznosíthat. Ez miért baj? Miért jobb pici játék burokban felnevelni őket?
Durva hasonlat, de egy kutyának is az a jó, ha feladatokat kap, használja az agyát és nem csak a labdát hozza vissza.
Ha már óvodás korban a legfogékonyabb az emberi agy a nyelvtanulásra, akkor miért 7-120 éves korig szenvdjen az ember vele, mikor óvodában meg menne mint a szél.
Nem értem miért hiszik azt az emberek, hogy ha egy gyereknek feladata van akkor túl van terhelve. Igen vannak gyerekek akik majd megrokkannak a sok baromságtól amire a szülei elkergetik és zsarolják, hogy nincs csoki, meg játék, meg haverok, meg Margit-sziget ha nem megy karatézni, zongora órára, angol szakkörre, társas táncra meg isten tudja mire egy héten, de az óvodai nyelvoktatás nem ide tartozik, szerintem. Nyelvet tudni jó, hasznos és baromira nem hátrány. Iskolában pedig a nyelvoktatás nevetséges. Heti 3 órában nem lehet semmit megtanulni ebből az lesz, hogy komoly pénzekért kell elmennie tanfolyamra, fizetni a 3-4 vizsgadíjat, mert nem mindenkinek megy elsőre. És ez csak papír lesz. Tudás nem.

fabagoly 2010.10.13. 13:28:18

@Csirke72: egyelőre az egyelőre = egyelőre...miért nem nyalod ki a németek két anyanyelvű valagát??HMM? ...és miért itt vergődsz??

Csirke72 2010.10.13. 13:31:50

@fabagoly:

Megnyugtatlak kint élek és mindentöl függetlenül próbálok tanácsot adni a magadfajta szerencsétlen kis embernek.

Nekem nem kell seggetnyalnom sehol mert megbecsült ember vagyok.

AMiket leirtam tények és nem kell irigykedni!

Csirke72 2010.10.13. 13:33:44

@fogyókúra:

Szerintem a nyelvtanulás a fontos, a többit ráér az iskolában is megtanulni.

Fiaim pl. 4 éves koruk ellenére 6 éves szinten, igen felnöttesen viselkednek.
Ez nem a biologia ill. falevél oktatásnak köszönhetö hanem inkább a preciz, figyelmes foglalkozásnak:)

Borcsika 2010.10.13. 13:36:20

@fabagoly: vigyázz, mert te is kapol a pofázmányodra, mint én feljebb. ez sajna egy bunkó. arra hivatkozik, hogy régóta él "németbe", és nem használja a magyar nyelvet. tuodo, már csak kicsit beszélni magyar, més nyelvet meg kicsit se...

quadrocs 2010.10.13. 13:38:59

Nálunk is most volt a beszoktatás, 2*2 óra, utána mélyvíz. Kérdeztük az óvónőket - senki se sírt eddig a csapatban. Élvezik az ovit.

Az óvónők nem tyúkanyó típusúak - viszont valami miatt mégis nagyon szeretik őket a gyerekek. Az udvaron se szekálják őket, hagyják, hagy játszanak - csak akkor avatkoznak közbe ha baj van. Én ezt tartom az ideálisnak. Terelgetik a gyerekeket de nem veszik el a szabad játékidőt tőlük. Van reggeli torna, éneklés, rajzolnak is - de semmi sem kötelező - előbb vagy utóbb úgyis csatlakoznak a gyerekek - mert ez jó.

Az ovi úgy áll hozzá a különfoglalkozásokhoz is, hogy csak nagycsoporttól, addig nem akarják leterhelni a gyerekeket - onnantól kezdve viszont keményen előkészítik a gyerekeket az iskolára. Nagyon komolyan veszik a kötelező foglalkozásokat - és talán pont ezért de elég "kedvenc" ovinak számít a kérdéses ovi a kerületben, nagyon jók a felvételi arányaik a "jónevű" iskolákba.

Nekem ez szimpatikus. Én is annak a híve vagyok, hogy addig jó amíg valaki gyerek lehet. Ráér még a különórákkal, a kötelezettségekkel. Arra ott az iskola.

Mi egyébként féltünk ettől a csoporttól mert azt mondták, hogy túl szigorú a két óvónő. A mi gyerekünknek viszont EZ volt a jó csoport. Neki olyan óvónő kellett aki képes arra, hogy a szabadsága meghagyása mellett éles határvonalat húzzon a szabad és a nem-szabad között, a kötelező és a nem-kötelező között.

Erről szól az élet. Ha most, még tét nélkül nem tanulja meg, akkor soha.

A gyerek imád oviba járni, tudja, hogy az óvónők azért vannak, hogy segítsenek neki - mi pedig elmagyaráztuk, hogy sok gyerek van, ha szeretne valamit bizony oda kell mennie és kérnie kell, az óvónénik szeretik, csak nagyon sok a dolguk. Felkészítettük arra, hogy ott nem csak róla szól az élet - tanuljon meg szólni / kérni. Mondjuk okos gyerek, simán felfogta (hja... olyanért is szólt már, hogy alvásnál simogassák a fejét - és igen, simogatták - ő meg boldog volt).

Más gyerek lehet, hogy kikészülne ettől - úgyhogy azzal értek egyet aki azt mondta, hogy bizony az óvónőket kell először megnézni mielőtt egy adott oviba íratja az ember a gyerekét - és a szülő hozzáállása sem mindegy, a gyerekek pillanatok alatt "leveszik" ha egy szülő akár csak egy picikét is bizonytalan.

Csirke72 2010.10.13. 13:39:41

@Billy Cole:

Te vagy a szánalmas amiért vitatkozol. Mit kell ugy beállitani a szánalmas magyarországi intézményeket mintha egyenrangú lenne 1 nyugateurópai szinvonallal???

Senki nem bántja a magyarországi embereket DE ami igaz azt nem kell egyböl ellen trallalázni, csak mert a kisebbség érzeted teng!

Amiket leírtam tények és magasan elmaradnak a német szinvonaltól.

Már maga a berendezés, az utca elhelyezkedése is más környezetröl tanuskodik.

Hol tudsz te Magyarországon pl. Hamburgi vagy Müncheni ovoda szinvonalával vetekedni???

Te vagy a szerencsétlen és irigy.

Attól, hogy 1989 óta vannak nyugati termékek a polcokon még oriási a külömbség a nyugateurópai országok és a balkán között. Ès ez a különbseg egyre nagyobb.
Nézzél már körül Budapesten. Ahogy átlépsz a határon ausztriából már mellbe vág a lahangoló szürkeség!

quadrocs 2010.10.13. 13:39:53

Nálunk is most volt a beszoktatás, 2*2 óra, utána mélyvíz. Kérdeztük az óvónőket - senki se sírt eddig a csapatban. Élvezik az ovit.

Az óvónők nem tyúkanyó típusúak - viszont valami miatt mégis nagyon szeretik őket a gyerekek. Az udvaron se szekálják őket, hagyják, hagy játszanak - csak akkor avatkoznak közbe ha baj van. Én ezt tartom az ideálisnak. Terelgetik a gyerekeket de nem veszik el a szabad játékidőt tőlük. Van reggeli torna, éneklés, rajzolnak is - de semmi sem kötelező - előbb vagy utóbb úgyis csatlakoznak a gyerekek - mert ez jó.

Az ovi úgy áll hozzá a különfoglalkozásokhoz is, hogy csak nagycsoporttól, addig nem akarják leterhelni a gyerekeket - onnantól kezdve viszont keményen előkészítik a gyerekeket az iskolára. Nagyon komolyan veszik a kötelező foglalkozásokat - és talán pont ezért de elég "kedvenc" ovinak számít a kérdéses ovi a kerületben, nagyon jók a felvételi arányaik a "jónevű" iskolákba.

Nekem ez szimpatikus. Én is annak a híve vagyok, hogy addig jó amíg valaki gyerek lehet. Ráér még a különórákkal, a kötelezettségekkel. Arra ott az iskola.

Borcsika 2010.10.13. 13:40:46

@Csirke72: és mi a helyzet a logopédiával? tényleg komolyan kérdezem. az egy nagyon fontos dolog, hogy utána ne legyenek tanulási nehézségei, mert teszem fel, ha rosszul tanulja meg az angolt, vagy a németet, és ilyen nyelvű iskolába iratod őket, akkor nagyon nehéz helyzetben lesznek.
vagy bennük ezt a heggesztést is rendesen odatetted?
annyira látszik a megnyilvánulásaidból, hogy se kutyád, se macskád, csak jössz a demagógiáddal, és ha valaki kdevesen szól hozzád, hajlamos vagy a hárommal feljebb lévő kommented szöges ellentétét állitani.

Csirke72 2010.10.13. 13:41:19

@hvuk:

Csak a nyelvtudás és az igényes környezet.
Senki nem irt hangszeren való játszásról, tudás versenyekröl.

Kifejezetten a magasabb szintü, igényes környezetben való nevelkedés.

Zed is not dead yet 2010.10.13. 13:41:34

Csirke, Te egy szociopata barom vagy, aki tipikusan arról ismerszik meg, hogy összetéveszti a jóindulatú tanács-osztogatást azzal, amikor beletrappol mindenki másnak a lelkébe. Aztán meg nem érti, miért utálja mindenki. Egyébként tényleg elmehetsz németországba a világszinvonalon jegyzett plattdajcs überóvodádba, Te kis óvodanáci.

Zed is not dead yet 2010.10.13. 13:42:20

Csirke, Te egy szociopata barom vagy, aki tipikusan arról ismerszik meg, hogy összetéveszti a jóindulatú tanács-osztogatást azzal, amikor beletrappol mindenki másnak a lelkébe. Aztán meg nem érti, miért utálja mindenki. Egyébként tényleg elmehetsz németországba a világszinvonalon jegyzett plattdajcs überóvodádba, Te kis óvodanáci.

fogyókúra 2010.10.13. 13:43:05

@Csirke72: könyörgöm, direkt nem akarod érteni, amit ír az ember?
Mindegy milyen szót használok rá, a gyereknek az oviban foglalkozások vannak. NEM OKTATÁS, hanem foglalkozás.

De ezek a foglalkozások nem ad hoc jellegűek, hanem előre megtervezett, gondosan felépített keretek között zajlanak. Én ezt "tanrendnek" hívom, mert láttam írásban, de felőlem hívhatod bárhogy, ha úgy jobb neked.

Az én gyerekeim játékos foglalkozás keretében tanultak meg 10-es számkörben számolni, az évszakokat, az egész órákat, a verseket, mondókákat, ritmusokat, és még rengeteg mindent.
De ezeket a foglakozásokat az óvónők nem hasraütésszerűen csinálták, hanem az ovi "írott oktatási programja szerint". (És most a témától teljesen független, hogy mi, szülők mennyit foglalkoztunk velük.)

Ha 4 évesek a gyerekeid, akkor még valószínűleg nem tudod, hogy milyen tárgyi tudást és képességeket kérnek az iskolák a suliba készülő gyerekektől. Na, a mi ovinkban ezt a tudást szerzik meg a gyerekek az iskoláskorig, illetve olyan fejlesztésekre járnak, ahol a részképesség problémákat személy szerint orvosolják.

Így már érthetőbb????

Csirke72 2010.10.13. 13:44:36

@Borcsika:

Félreérted. A kiejtés egyértelmüen anyanyelvi mivel itt élünk és ezálltal németajkuaktól tanul.

Amugy ha a kiejtés nem is tökéletes valakinél még minig jobb mintha nem tudja a nyelvet.

Ha itt németben tanulod meg a nyelvet az oviban akkor 6-7 évesen tökéletesen beszéled a németet.

Az angol meg böven elég alapfokon, a többi jön majd a suliban söt ha kell és kedve van mehet valami angol nyelvterületre tanulni. Ezt itt sokan csinálják németben és ezzel elsajátitják anyanyelvi szinten az angolt is mire dolgozni mennek...

Játék mánia 2010.10.13. 13:48:32

@Solid: Én sem úgy szeretném, de ha nem úgy teszem, elszakértik...

schferenc 2010.10.13. 13:50:17

Mi is hasonló cipőben jártunk, annyi különbséggel, hogy nálunk aranyosak voltak az óvónénik, de a fiam mégse akart járni, ordított etc..
Mi egyszerűen kivettük és otthon maradt vele a feleségem. Majd jövőre megy, ha már kötelező. A gyerek meg kivirult, és egy hónap alatt is sokat fejlődött, változott :-)

Csirke72 2010.10.13. 13:50:48

@fogyókúra:

De erre nincsen szükseg. A lényeg a nyelv és mellet a dalok és a játék.

A többi az iskola idöben jön. Na ez is pl. pozitiv, hogy itt nem terhelik a gyerekeket fölösleges maszlaggal...

A kisfiam pl. magától megtanult számolni 3 évesen mert érdkelte és ezt nem programmban nyomják az oviban hanem természetes énekek és foglalkozások között.
Amugy 4 évesen nagyon tisztában van a pénz értékeével is, söt mik az értekrendek....

Ez az ami pl. kiemelkedö és nem hogy milyen évszak van...az alap. Hogy hol tanulta nem tudom de nem is érdekel.

Amit észrevettem viszont, hogy szellemileg sokkal a kortársai felett van. Felnöttesen gondolkodik.

Biztosan otthon is vannak yo ovodák de a képzések magasan elmaradnak a német szinvonaltól...

De kinek mi tetszik. Egyenlöre németbe jönnek a keleti országokból és nem forditva:)

Csirke72 2010.10.13. 13:52:00

@schferenc:

Ilyenkor nem szabadna a gyereknek engedni. A mienk is eleinte bepróbálkozott de 1-2 után megszokta a rendet és azóta is szeret oviba járni:)

mérien 2010.10.13. 13:53:24

@fogyókúra: Amiről Te írsz, az teljesen jó.
Szerintem itt nagyon sokan arra gondoltak, ami már az iskolai leterheltség mellett jár.
A kéttannyelvű suliban nagyon sokszor 6 órája van már a pici elsősöknek is, plusz még a délutáni foglalkozások, amikre járatják őket. Nem egyszer késő délutánra marad a házi feladat elkészítése, s nagyon fáradtak a csöppségek.
Az tényleg helyes, hogy az oviban sokrétű foglalkozások vannak, ez belefér az egész napos, JÁTÉKOS tevékenységükbe. Nem véletlen volt évekkel ezelőtt a magyar óvódai nevelés világszínvonalú; jártak is ide tanulmányozni a világ minden tájáról.

Csirke72 2010.10.13. 13:54:29

@schferenc:

Nálink is bepróbálkozott ezzel eleinte de aztán megszokta 1-2 nap után és most már szeret oviba járni, de csak 12.00-ig van bent utána a nejem van vele otthon és alszik 3-4 órácskát:)

fabagoly 2010.10.13. 13:55:13

Vekerdy szerint - én hajlok igazat adni neki - ha egy intézményben legyen az akár óvoda vagy iskola a gyermekünk vergődik akkor azonnal váltani kell, nem gondolkodni, a sok okost hallgatni - hanem kikapni a gyereket és vinni, mert hosszú távon nem tesz jót a lelkének, nyilván vannak szülök akiknek fontos az ,hogy boldog gyerekkora legyen az ivadéknak...

fogyókúra 2010.10.13. 13:56:29

@Csirke72: veled tényleg nem érdemes beszélgetni, de vitázni se. Érveket nem tudsz hozni, csak olyan vagy, mint egy magnó. Abszolút szubjektív álláspontodat hangoztatod újra és újra, de mindezt semmivel se tudod alátámasztani.

Sajnos, a hozzászólásaid alapján azt mutatod magadról, hogy nagyon "mélyről" jöttél Magyarországról, és most Németország elvakít. Ott sincs kolbászból a kerítés, ugyanúgy, mint ahogy itthon is lehet jól és jó helyen élni, csak kinek mit hoz az élet. Nos, ha neked ott ilyen jó, akkor hajrá, élj ott, de engedd meg, hogy másnak más véleménye legyen.
Nekem jó itthon, én meg itt fogok élni. :-)
(És még az ovink is jó....;-))

Csirke72 2010.10.13. 13:57:39

@mérien:

Hát én még eddig csak a német ovikról hallottam meg a franciákról, hogy világszinvonalúak.

Nem akarok ezzel senkit bántani de pl. egy sacre coeur:

de.wikipedia.org/wiki/Gymnasium_Sacre_Coeur

az világhirü ovoda és iskola. Ellenben magyar ovoda ill. iskoláról ilyen kategóriában nem hallottam még.

fabagoly 2010.10.13. 13:58:01

@Zed is dead: óvodanáci :)))muhahahahaaa

Zed is not dead yet 2010.10.13. 14:03:45

Hát nem? Felnőtt létére óvodásnál alig magasabb színvonalon ír magyarul, messziről mindent lát, mindent tud, mindenkinél okosabb, de érvelni nem tud, érvekre nem figyel ... gondolom hentes egy német cégnél. Vagy kőműves. Amivel semmi bajom egyébként, csak talán ne legyen már nem szakember létére az óvodapedagógia felkent apostola.

Csirke72 2010.10.13. 14:04:02

@fogyókúra:

Nincs igazad. Èn nem az anyagi miatt jöttem ki és mivel saját cégem van itt kint, nagyon jól érzem magamat. Otthon is vannak ingatlanjaim de a környzetemre igényes vagyok és ez ott kezdödik, hogy nem MO-on élek. Sajnos nincsen olyan hely BP-en ami egyenértékü lehetne pl. 1 Münchennel vagy pl. valamilyen francia várossal....

Asszem ezen nem kell vitázni.

A gondot én ott látom, hogy beszükült nézeteid vannak és valójában még nem jártál életedben jó helyen hanem otthon kell élned a szürke hétköznapjaidat.

Ez nem lenne gond de akkor ne akard az igénytelenebb nivot 1 német ill. francia világszinvonallal 1 szintre emelni.

Aki megteheti az nem MO-ot választja állandó lakhelyének. Amugy németország csak 1 dolog, yo magam az év egy részét pl. a francia riviérán töltöm és ha öszinte vagyok az a legtutibb hely.
Mivel viszont a cégem németben van és a gyerekek itt nevelkednek a fölakhelyem itt van.

mérien 2010.10.13. 14:04:19

@Csirke72: Mint ahogy írtam, hosszú évekkel ezelőtt!!!
Csak aztán sajnos bejött(avagy le!) egy másfajta szemlélet, amelyet sok intézmény átvett:( De szerencsére nem mindegyik.

Zed is not dead yet 2010.10.13. 14:05:05

Ja igen, dojcse teknik über alles ... akkor lehet autószerelő is persze. :p

fabagoly 2010.10.13. 14:09:40

istenem ez kegyetlen....és hogy ennek a baromnak valaki még komolyan reagál is az ostobaságaira...hihetetlen...

Zed is not dead yet 2010.10.13. 14:10:22

Jéézusember és kollégái!! Maga a Hétmérföldes, Csodálatos, Szívdfelbegyemasokvizet, Hármategycsapásra Szabólegényke lottónyertes/oligarcha/extrakamubetétes, goretex borítással (az érveket sem engedi át). Vastagtalpú kivitel. :D Na jól van, kot, kot, kot. (mert tudok ám én is idegen nyelveket)

Csirke72 2010.10.13. 14:10:32

@Zed is dead:

Ne irigyjkedj! Mint irtam németben élek és emiatt nem igazán jó a magyar helysírásom.

Az érveket láttad, az hogy nem akarod elfogadni mert fáj az igazság és fojtogat a sárga irigység...

Ismerem a fajtádat:" Nem kell nekünk tengerpart, mi a koszos Dunát szeretjük"...
Nagyon ciki vagy:(

Èn éltem otthon és elhiheted ahol a villám van, olyat legtöbben csak képeskönyvben látnak:)))

Eltudom dönteni, hogy mi a jó...

Na de azt ne mond, hogy te az omladozó Pesti házakat, kutyaszaros, hugyos, koszos, csövesekkel teli utcákat szereted. Söt mitöbb a kátyuhegyekkel teli utakat.....:(((

Szerinted miért fogy magyarország lakossága???

Az hogy te pondró vagy és nem teheted meg hogy jobb életkörülmény között éljél azért nem kell mesterségesen a német minöségi környezetet pocskondiázni.

Amugy a valóságban is a német iskolából kikerült fiatalokat világszerte várják, mig a magyar szarért hugyért sem kap melót:((((

Csirke72 2010.10.13. 14:12:09

@mérien:

OK. Ez lehet:) Mindegy. Kinek ez kinek az jut:)

Èn mindenesetre yol érzem magamat itt kint de a hazám mindig is magyarország lessz.

Asszem a fö különbség ami engem itt megfogott, az a nyugodt élet, amit otthon el sem lehet képzelni és az egymás iránti tisztelet:)

fogyókúra 2010.10.13. 14:16:30

@Csirke72
Hát ez giga LOL. :-)))

A fél világot bejártam, tavaly épp Cannes-ban nyaraltam, de egyébként oda soha többet. Egy szép toszkán vidék ezerszer jobban bejön. És százszor inkább Ausztria mint Németország. És inkább Távol-Kelet, mint Amerika. :-)

Nem vagyunk egyformák, én szándékosan maradtam itthon (barátok/barátnők nagy része külföldön él, egy részük épp most készül hazatelepedni - és nem azért jönnek haza, mert kint kolbászból lenne a kerítés), mert itthon jobban érzem magam. :-)

Szóval szánalmas, hogy ennyire nem látsz tovább az orrodnál, és ennyire nem ismered a világot, csak a szűk ki szemétdombodat. Ez nem jogosít fel arra, hogy lenézz másokat. Talán egy kis alázat rád férne. :-(

fabagoly 2010.10.13. 14:16:59

...magyar iskolában magyar nyelvtan órán tanultál magyarul...kis kettes tanuló lehettél mert semmi nem maradt meg a csepp buta fejedben...találó a nicked csirke, kb. annyi eszed van, mint egy csirkének...aki a belterjes németeknél él...sose lesz német, mindig is egy szinten lesz a retkes török, albán stb.bevándorlókkal... lehetsz akármilyen sikeres...mindig lefognak nézni...és ezt jól is teszik, fajankó.

mérien 2010.10.13. 14:17:25

@Csirke72:
Amellett azért ne felejtsük el, ha nagyon xar lenne itt a nevelés-oktatás, akkor nem nyertek volna a fiataljaink két világszintű versenyen!
Járj utána, épp a minap voltak ezek az örvendetes események. Nem francia és nem német diákok nyertek az adott pályazatokon:)

www.origo.hu/tudomany/20100929-magyar-siker-a-fiatal-kutatok-europai-versenyen.html

Rátai Dániel: Leonár3do

stb:)

Borcsika 2010.10.13. 14:18:20

egy valamit nem értek. mitől világszinvonalú egy óvoda?
Mit tanul ott egy gyerek, amit más óvodákban nem tanul meg.
Én dolgoztam német óvodában, és semmi olyat nem tanultak a gyerekek, amik különböztek a magyar óvodáktól. talán annyi a különbség, hogy azok az óvodák infrastruktúrálisan jobban ellátottak, mint itthon, viszon ott jellemzően csak délelőtt vannak gyerekek, tehát olyan szocializásiós feladatokat, mint a terités, tálalás, fogkrém kinyomása, öltözködés önállóan, nem tanulnak meg. az én fiam 3,5 éves köra óta egyedül öltözik, betűri a trikóját is, és fel tudja húzni egyedül a zoknit.
ezek a fontos dolgok, és nem az, hogy hány nyelven beszél. más dolog az, ha valaki külföldre megy, és ott az ottani nyelvű intézménybe járatja a gyerekét, hogy fel tudjon zárkózni, mire iskolába kerül. de ettől még nincs világszinvonal. ez alap.

Csirke72 2010.10.13. 14:18:25

@Zed is dead:

Asszem nem erösséged az olvasás:)
Olvasd még 1x soraimat....

Amugy a nyelvtudás és nyelvtudás között is van külömbség ugye?
Nem kell cinikuskodni és tenni az arcot mert nem komálom az ilyen semmiböl jött burnyákokat mint te:)

Miböl gondolod hogy akkor a ász vagy?

Nekem inkább ugy tünik hogy nem vagy 100-as az alapján amit itt 1 mondatban összehordál te szerencsétlen:(

fabagoly 2010.10.13. 14:18:31

a lesz egy SZ, egyes te kis buta , leülhetsz!

Zed is not dead yet 2010.10.13. 14:19:17

@Csirke72: Igen, nagyon ciki vagyok, direkt. Meg pondró is, direkt. Van olyan is nekem, hogy "te fajtád", persze.

Te meg csak éljél nyugodtan "németben", mert "eltudod dönteni". Jó, jó, jó reggelt nyócker.

Egyébként nem pesten élek, eszemben sincs pesten élni és egyáltalán nem irigykedem a "minőségi német környezetre" ahol ilyen óvoda(és egyéb)nácik korzóznak. Már ha ez így lenne ahogy mondod, de még csak nem is így van. Ha mégis így lenne és a te elköltözésed miatt fogy a lakosság, akkor az pláne arra ösztönöz hogy itthon maradjak. Olyan vagy mint egy megelevenedett modorosblog-novella. Hahaha.

Na jól van, már csak Ford Fairlane-t tudnám idézni, de azt meg úgyse értenéd. Részemről ignore on.

fogyókúra 2010.10.13. 14:20:43

@Csirke72:
"
Asszem a fö különbség ami engem itt megfogott, az a nyugodt élet, amit otthon el sem lehet képzelni és az egymás iránti tisztelet:)"

Na ez utóbbit kéne itt is gyakorolnod! :-DDDDDD

Borcsika 2010.10.13. 14:23:19

az pedig, hogy a német gyerkek übermenschek, meg van a külön véleményem. jártak hozzánk középiskolások Münchenből, és botrányos volt a tudatlanságuk egyetemes dolgokban, értsd matek, történelem, földrajz. Van ott még mit csiszolni.

Csirke72 2010.10.13. 14:24:05

@mérien:

Ez hülye példa mert erre van a németeknek is:

www.welt.de/wissenschaft/innovationen/article3067450/Deutsche-Forscher-entwickeln-Display-fuer-Blinde.html

Èn a szinvoonalról beszéltem!

Amugy ettöl a szinvolana az oktatásnak nem komoly csak a fiataloknak yok a képességeik. Ez olyan mint a sport, amiben a mygarok igencsak elmaradtak.

A legcikibb, hogy még egy VB-re se jutottak ki:(

Amikor a magyarok aranyérmet nyernek egy VB-n meg se jegyzi a TV.

mérien 2010.10.13. 14:25:10

@Borcsika: Esetleg a nagy öntudatukat is lehetne csiszolni:) Mert az viszont alapból megnőtt nekik:)

fogyókúra 2010.10.13. 14:26:01

@Borcsika: pontosan ezt szerettem volna megtudni én is. Németországban élő barátnő szerint (nem törökök lakta 0 színvonalú helyen él- ahogy Csirke célzott rá) semmi extra nincs az ovijukban, a gyerekei gyakorlatilag semmit se csinálnak, amit tudnak, azt a különórákról tudják.

De hogy mitől lehet egy ovi világszínvonalú? :O

Hiszen az ovinak "csak" az a célja, hogy szocializálja a gyereket, felkészítse az iskolára tárgyi tudással és fejlessze azokat a részképességeket, amiben a gyerek gyenge.

Ezt próbáltam megtudni érvekkel alátámasztva Csirkétől, de sajnos nem méltatott érdemi válaszra. Se érveket nem tudott mondani, se objektív dolgokat.
Hát ez van.

booom 2010.10.13. 14:27:21

Ahogy én tudom, a felmérések szerint a 9-10 éves kor előtti nyelvtanulás nem jelent előnyt azokkal szemben akik ekkor, vagyis 9-10 évesen kezdik.
1-2 év alatt pontosan ugyanolyan szinten lesznek, a korábban nyelvet tanultak és az ekkor kezdők.
Az egyetlen különbség amit kimutattak, hogy akik a korai nyelvtanításban részesülnek később kisebb százalékban hagyják abba egy bizonyos cél, pl. nyelvvizsga elérése után, többüknek válik élethosszig tartó "hobbivá" a nyelvtanulás...

mérien 2010.10.13. 14:27:46

@Csirke72: A sportnak több ága is van, kedves Csirke!
Lásd kajakkenu, vizilabda, úszás. Nem csak a labdarúgás létezik ám...Több sportágban is kijutunk VB-re, és még eredményt is érünk el,nincs igazad...
Amellett nagyon gáz,ha egy (volt) magyar ember ekkorákat köp vissza, no komment.

Csirke72 2010.10.13. 14:29:04

@fogyókúra:

Hol?

Most irtam nem vagyok otthon. Itt ülök notebokkal az ölemben:)

A nyugodságot arra irtam, hogy itt nyugalom van ellentétben az otthoni élettel.

Nincsen kapkodás, helyette minöségi munka van.
Megvan az oka, hogy az emberek miért 8 órát dolgoznak. Igy nem lehet, hogy az a minöség és az egészség rovására menjen.

booom 2010.10.13. 14:29:29

lemaradt: természetesen ez alól a kétnyelvű környezet (kétnyelvű szülők stb.) kivétel

Borcsika 2010.10.13. 14:31:42

@Csirke72: vannak más sportágak is, amiben jelekednek a magyar sportolók, és bizony óvodás korban kezdik, és sokra viszik. nem mindenki szeretne bunkó "fubbalista" lenni. van aki nem csak a természet adta kondicióit kivánja kihasználni, hanem azt is, amit a genetika a fejébe "tömött".
róluk miért nem emlékezel meg? tán csak azért, mert oly proli vagy, hogy a fociig jutottál.
mellesleg a vb-n csúfos volt a német vereség, valljuk be. potyagóllal kikapni. éppen nyaraltunk akkor, és a te kis németeid aznap reggel nagy arccal köszönés nélkül méltatták játékosikat a pultosoknak, este pedig szemlesütve kullogtak a szobáikba. és kinevettem őket, mert sehol nem láttam azt az "über alles" fejet.

booom 2010.10.13. 14:32:38

Anyafej: nincs a közeletekben egy waldorf?

Csirke72 2010.10.13. 14:32:42

@Zed is dead:

A kond ott kezdödik, hogy te neked nem áll módodban eldönteni hogy hol lakjál kiscsávó.
Vágod?

Te otthon kell napi 10-en órában alázkodnod, hogy tulélj de felölem egész nap pancsolhatsz a Plattenseeban...

Sajnos a magadfajta irigy acsarkodó proli magyar miatt tart az ország a csöd szélén.

Nem te voltál véletlenül a MAL környezetfelelös mérnöke?

Überciki vagy ezzel a kisstilü primkó irigy fröcskölödéseddel:(((

Borcsika 2010.10.13. 14:33:55

@Csirke72: nyugodt=befejezett melléknévi igenév
tehát a továbbiakban kéretik igy alkalmazni: nyudotságot

Borcsika 2010.10.13. 14:35:46

@booom: a waldorf nem biztos,hogy megoldás, ha dolgoznak, mert az csak fél napos, és csak 4-4,5 éves kortól veszik fel a gyereket.

Zed is not dead yet 2010.10.13. 14:36:26

@fogyókúra: Ugyan, hát megmondom én neked, mitől világszínvonalú egy német óvoda! Attól, hogy csirkepajtás csudálatos magzatai a sugárzó fényességükkel beragyogják. Amelyet természetesen nemző atyjuk és szülő anyjuk szent hagyatékaként tisztelhetünk bennük. Különösen mint a különösen érzékeny empátia, a tisztelet, a kultúra és intelligencia. Mely lelki erények - kétség sem férhet hozzá - tökéletes testi egészséggel és kondícióval párosulnak, hiszen az egész család rendszeresen indul a reggeli csirkefutamon, melyről az oberkrenkstadti falusi kábeltelevízió mindig azonnal tudósít és a hírt ingyen hozzáférhetővé teszi a szindikált médiák felé is (az más kérdés hogy Őket már nem igazán érdekli, legfeljebb a WTHS kategóriában, de abban sokkal nagyobb közös tudásbázisú infók is vannak, lásd celebrity-kategoriák). Csirke egyébként nem győz betelni a német überwelt színvonallal más témákban is, bármely bloghoz képes úgy hozzászólni, hogy abból kijöjjön, hogy

- németbe' a legjobb élni, és Ő ott van
- a Riviéra nagyon szép és neki ez a kedvence

Hmm, simán lehetne szociológia doktori értekezést csinálni róla.

quadrocs 2010.10.13. 14:36:55

Teee... Csirke: ugye nem baj, hogy egyszer kiestél a szerepedből?

"...oriási a külömbség a nyugateurópai országok és a balkán között. Ès ez a különbseg egyre nagyobb."

Írd már következetesen rosszul a szavakat légyszi :)

Csirke72 2010.10.13. 14:37:12

@Borcsika:

A németek rugták a legtöbb gólt a VB-n és 1 potyagól sem volt.

Inkább a spanyol volt überciki aki 1 svájctól kikapott és a végén 1 potyagóllal lett VB bajnok:(

A mondás ugytartja, hogy a VB bajnok legyen méltó a címére de amit a spanyolok produkáltak az nagyon gáz volt. Ennél jobb egy VB 3. hely is:)

Mellesleg az arányok nem stimmelnek. Nézzük már meg hány komoly magyar sportolonk van a németekkel szemben???
Baumgartner=szégyen, még próbálkozásnak is rossz.

Erdei Zsolt az igen. Ö az egyetlen + 1-2 uszó aki komolyabb szinten nyomja de ennyi.

mérien 2010.10.13. 14:37:44

Igaza van Booom-nak, tárgyhoz vissza. Provokációra oly sokan ugrottunk:)

Csirke72 2010.10.13. 14:40:04

@Zed is dead:

Mit irigykedsz és propagálsz? Èn el tudom ismerni, ha valami jó.

Az viszont szánalmas amikor a magyarországi helyzetet polirozod!

Nem kell cinikuskodnod. Menj a vidámszinpadra és ott virits te szarzsák!

Azért mert te nem teheted meg nem kell játszanod a hülyét!

Tudod miröl beszélek!

Borcsika 2010.10.13. 14:41:46

@Csirke72: vizilbda női-férfi, kajak-kenu, kézilabda, öttusa, úszás, stb.
ezekről a sportágakról teszem fel nem hallottál. létezők. nézz utána a gugliba. úgyis annyira ráérsz. gondolom gyerekek a világszinvonalú óvosában sprehelik a dojcsot, te meg otthon vakargatod magad szines üvegcserepekkel. folytasd ez utóbbit, és takarodjál már el innen. blogolj németül, és fejleszd ezáltal a nyelvtudásodat, hogy klassz kis neonácikat nevelhess. német nyelven.

Csirke72 2010.10.13. 14:42:43

Gyerekek nem tök mindegy?

Ti otthon "élvezietek" Magyarország "elönyeit", én ezekröl lemondok és maradok ebben a szar "igénytelen" környezetben:))))

Csirke72 2010.10.13. 14:43:31

@Borcsika:

Ez lehet, de mint irtam nem vagyok yo magyar helyesirásból mivel gyerekkorom óta németben élek:)

Asszem ez igy elnézhetö:)

Borcsika 2010.10.13. 14:43:38

@quadrocs: hihi, hogy te miket veszel észre.
ügyes...

Csirke72 2010.10.13. 14:44:37

@Borcsika:

De nem világszinvonalban:)

Sehol 1 TV nem ad le hireket a magyar eredményekröl, mert annyira elenyészö számban van.

Sajnos ez tény:(

Csirke72 2010.10.13. 14:45:19

@Borcsika:

Ha nem tetszik ne olvassd!

ÈS NE IRIGYKEDJ!!!

lájon 2010.10.13. 14:45:29

@Csirke72: A helyesírásodra nem kifogás, hogy hol élsz.
Nem mondod komolyan, hogy NÉMETországban NÉMETül tanulnak az oviban???? Ez valóban egyedülálló jelenség lehet a világon... LOL
Az oktatásról csak annyit, hogy nem véletlenül keresik a magyarokat mindenhol. Az, hogy te lúzerekkel találkozol, az a te bajod. A magyar oktatás színvonala mindig is messzeföldön híres volt. (És még mielőtt rázendítenél, pozitív értelemben.)

Mindezek mellett, értem én, hogy te csak egy provokátor vagy, de azt nem értem, hogy ez neked miért jó? Fizetést kapsz érte? Vagy poén? Mert én jókat röhögök, hogy mekkora senki vagy... Ha tényleg olyan lennél, mint ami a kommentjeidből kitűnik, akkor nem lennél sikeres ember. A provokációhoz legalább próbálnál hiteles személyiséget kreálni. De hát ha csak ennyire futja... :)

Zed is not dead yet 2010.10.13. 14:46:25

@Csirke72: Mégis muszáj vagyok ennyit válaszolni:

1. tahó vagy, de ha kivennéd a "vazsvellát" a szádból, mikor magyarul megnyilvánulsz, azzal kicsit javítanál a helyzeten (legalább egy kicsit)

2. én itthon is tudok sikeres vállalkozó lenni, nem kellett ehhez elmenekülnöm az országból. 1992 óta csinálom, hogy mit, ahhoz semmi közöd, de a tudásnak ahhoz a végéhez van több köze a vállalkozásom, amihez neked semmi (értsd: IQ)

3. ott élek ahol akarok, élhetnék "németben" is, de eszem ágában sincs. "töröknek" nem megyek oda, a vállalkozásom pedig nem viszem el oda, ha itthon is működik és ezzel valamit talán segítek az országnak is (veled szöges ellentétben)

4. nem, semmi közöm a vörösiszaphoz, meg az alumíniumiparhoz sem, de látom nehezen uralkodsz magadon

5. ha a proli a sznob, here, arrogáns "bizniszmen" ellentéte, akkor örömmel leszek proli, de rád, irigy? Egy vágószárnyasra? Na, azt nem.

6. a helyesírásoddal meg alapvetően semmi bajom nem lenne, ha legalább azt megnéznéd, hogy mielőtt elküldesz egy kommentet, a szövegedben vannak-e pirossal aláhúzott szavak és azokkal még kicsit bütykölnél, hátha rájössz hol a hiba bennük.

Csirke72 2010.10.13. 14:46:56

mert anyának lenni jó
mert anyának lenni jó

Hétköznapi problémák érdekelnek, a gyerekneveléstől kezdve az óvodákon és iskolákon át egészen odáig hogy hol és mit érdemes vásárolni a csemetének.
Hirdetés
Írj nekünk!
Várjuk tőletek a legkülönfélébb történeteket, kérdéseket, aggodalmakat, ami veletek vagy gyereketekkel megesett. A történeteket közzétesszük, a kérdésekre pedig igyekszünk megtalálni a képességeinkből kitellő legjobb választ. anyaklub@gmail.com
Friss topikok

Csirke72: @Borcsika: Ha nem tetszik ne olvassd! ÈS NE IRIGYKEDJ!!! (2010.10.13. 14:45) Bögyömben az óvónők !!!
hvuk: Amikor én születtem, akkor édesanyám orvosa a természetes szülés híve volt. Akkoriban ez még nem v... (2010.10.13. 11:51) Geréb, elég? Elég a tévhitekből!
Anyafej: @nbrigus: Persze: www.kolyokpark.hu ,ahol mi voltunk az 1047 Budapest, Attila u. 156-158. Jó szóra... (2010.02.01. 22:45) Kölyökpark játszóház - Újpest
SunBee: @Mahátma: Látom, valószínűleg a rengeteg könyv miatt, amit eddig olvastál, már átugrasz sorokat, s... (2010.01.18. 00:06) Bölcsibe be?
Libelle: De jó, hogy más is van így, mint mi! Tv nincs, csak este lefekvés előtt 1 DVD-ről nézett mesefilm,... (2010.01.17. 09:34) Az én gyerekem sosem néz tévét !

Linkblog

Archívum

2010 október (2)
2010 május (1)
2010 február (1)
2010 január (2)
2009 november (9)
2009 október (1)
Tovább...

Blogajánló
Kapitalizmus, mint vallás A két hete publikált cikk második, befelyező része. uzletietika.blog.hu
blog.hu
Online
[Click to see how many people are online]
Feedek

RSS 2.0
bejegyzések, kommentek
Atom
bejegyzések, kommentek

XML
Keresés

Egyéb

Profil (Csirke72)
Kilépés (Csirke72)

Bögyömben az óvónők !!!
2010.10.12. 22:21 Anyafej

Bejutottunk. Hurrá!-ezt kellett volna éreznem, de ehelyett elöntött az aggodalom, hiszen az óvónőket egyáltalán nem ismertem.Hát... addig volt jobb.Mostanra kiismertem a rendszert is meg őket is és egyre kevésbé akarom, hogy a gyerek oda járjon, miközben végig azt kell sugároznom magamból ( a gyerek érdekében ), hogy "milyen jó neki ott".

A lényeg a leszarás.Ezt nem veszi be a gyomrom.Először is leszarták a gyereket, mert egy nehezen beszokó, anyjához (joggal) ragaszkodó 3 évest kaptak. Gyerekem minden egyes reggel ordított, hogy ne hagyjam ott. Ölelt, ragaszkodott hozzám. Kitépték a karomból, majd... letették a szőnyegre és hagyták sírni.Vígasztalásnak nyoma sem volt.Egyszer viszont visszamentem -én galád-, mert otthagytam valamit. Bekukkantok az ajtón és mit látok? Azt ,hogy a gyerekem ugyanazon a szent helyen ül, ahova akkor tették, amikor otthagytam. Azt persze nem állíthatom, hogy az elmúlt 2 órában is csak ott ült és ordított, mindenesetre gyanus.Mit gyanus, szívfacsaró ! El is bőgtem magam.Erre pont arra jár az ovi vezetője , akinek jól kipakolok. Persze csak finoman, nehogy a végén a gyereken csattanjon az ostor. Erre ő bemegy és ölbeveszi a síró kis 3 évest ! Pattan a nagyseggű óvónő is Húúú, de fürge lett a főnöke láttán. Valami halvány magyarázatot is fűz hozzá, de hogy mit azt nem hallom csak látom. Én is megbékélek egy kicsit, végülis mostmár ölelgetik a gyerekemet, mégha ordít is. CSak azt nem értem miért nem ez a természetes a kerület legeslegjobb ovijában?????

Ide bekerülni csak protekcióval lehet, meg szerencsével. Mi ez utóbbiakba tartozunk. Így aztán nem is választottunk óvó nénit, ahogy azt mindenki mondja. Örültem, hogy egy jó hírű, mindenki által vágyott oviba kerültünk.De már kételyeim vannak.... rengeteg. CSak azt nem tudom meghúzni, hogy hol van az a határvonal, ami az én aggódásom és a szakmai vétség, netán intelligencia ( orrom előtt becsapott ajtó, folyosón való pletykálás más óvónénikkel versus gyerekemről pár szót mondani ha már úgyis ott vagyok... stb) közt húzódik.

Persze azt is sokan gondolhatják, hogy "szárnyakat kell adnom " neki, meg ne sajnáljam, meg a gyerekek mindent megszoknak ....idővel.Meg pampogni sem nagyon fűlik a fogam, mert végülis a gyerekemet bíztam rájuk és könnyen lesöpörhetnek az óvónők azzal, hogy anyuka, mi már 20-on X éve csináljuk ezt, tessék elhinni, hogy jó ez a gyereknek.(Ezért is nem kértem eddig fogadóórát tőlük, bár a meghirdetett fogadóórákról kiderült, hogy csak az iskolába menőket várják....) Fölényes, beképzelt, lusta óvónénik, akik minden egyes talákozáskor azt érezetetik velem, hogy le vagyok szarva.Én is.

Akkor most szóljak? Vagy csak első gyereket oviba szoktató anyuka tipikus szindrómájában szenvedek? Nem tudom eldönteni, de az tény, hogy gyerek oviba AKAR menni, mióta itthon van asztmatikus hörghuruttal kb 1.5 hete...
167 komment

Ajánlott bejegyzések:

Protekcióval Oviba?
2 gyerekkel beszorulva a lakásba
Geréb, elég? Elég a tévhitekből!

A bejegyzés trackback címe:
anyaklub.blog.hu/api/trackback/id/2366832
Kommentek:
Szeretném látni az összes kommentet! (167)
Az utolsó 100 komment:
Csirke72 2010.10.13. 11:52:27
@Borcsika:

Jó lenne ha nem pocskondiáznál mert hamar a regopokkal kerülhetsz szembe!

Te vagy a barom faszfej aki kelti a negativ hangulatot mert irigy és tehetségtelen.
Ès aki ezt megcáfolja azt próbálja bojkotálni!

Amit leirtam igaz és németben élek, nem kitaláció.
Szerinted miért döglödik minden magyar otthon és mindent negativan lát?
A magadfajta szemétládák miatt!

Törödj a magad dolgával és ne olvasdd a posztjaimat he nem tetszik, de propagálni nincsen jogod te kis tetüláda!
Válasz erre
Billy Cole 2010.10.13. 11:54:16
@Csirke72: "Akármit is mondasz ha 1 fiatal 3 nyelven beszél az a legnagyobb ajándék az életben."

Szerintem meg az egészség, de hát a rabszolgatartó szuperelismert vállalkozó csávók ott kint németben ezt is jobban tudják, mint itt a posványban.

"Egy senkiházi"
Válasz erre
50-es anyuka 2010.10.13. 11:55:03
@baloo784:

"Aztán majd oldd meg az iskolás korban is a tanárok, iskola és egyéb intézetek nélkül a gyerek társaságot."

Már túlvagyok rajta, ha befejeznéd a vagdalkozást, annak örülnék, köszönöm. Megosztom a tapasztalataimat és a véleményemet, nem kell kioktatást tartanod! Ha nem tetszik, akkor lépj tovább, oké? Köszi!

"Ha nem tudsz itt élni, akkor vegyél telket a Holdon, vagy menj el a Világvégéhez címzett fogadóba, amely a Galaxis egy időhorpadásában bújik meg:)"

Fergeteges humorérzéked van. Nem tudom, hány gyereket nevéltél föl, nincs is közöm hozzá, azmindenesetre sokat elárul, hogy ezt passzíroztad ki magadból. Milyen hasznos számodra az internet...

"Az élet a szüntelen alkalmazkodásról szól.
rosiegirl ezt talán kissé finomabban mondta el, de az én hozzászólásom is az ő gondolatmenetére épít."

Akkor alkalmazkodj, szurkolok, hogy sikerüljön. Neked is szép napot :)
Válasz erre
fogyókúra 2010.10.13. 11:55:19
@Csirke72: ja, még annyit, hogy minden oviben kell lennie "tanrendnek".

Megnéztem a mienket az óvónőknél, nagyon komoly tantárgyszerű foglalkozásokon vannak a gyerekek kiscsoporttól kezdve. Kiscsoportban még nem kötelező részt vennie ezeken (ha esetleg nincs kedve egyszer-egyszer), de nagycsoportban már igen. Természetismeret, matematika, nyelvi nevelés, mozgás stb. "órák" vannak gyakorlatilag egész délelőtt. Havonta legalább 1 kirándulás, vagy színházlátogatás vagy séta a városban, stb. Délután meg jönnek a fent leírt fakultatív különórák.

Gyerektől kérdeztem, neki ezek nem voltak fárasztóak, abszolút úgy élte meg, mint az ovis lét természetes velejáróit. :-)
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 11:57:11
Ez mind nagyon szép. Nem csak a németovi a yo.
Azt viszont el kell ismerni, ha a gyerek 2 nyelvet anyanyelvi szinten megtanul kisiskolás korára az nagyon nagy elöny.

Amugy amit én leirtam az alap, amit te leirtál az nem álltalános otthon.
Sok ismerösöm van otthon és a nagyátlag sajnos örül ha otthon 1 állami átlag oviba tudja járatni a gyerekét.
Itt németben az állami ovodák is magas szinvonaluak.

Ez olyan mint a német termékek. Magas szinvonal és precizitás ami világszerte jobb besorolásnak örvend mint 1 magyarországi ovi ill iskola.

Ezek tények amiket nem én találtam ki.
A németeket mindenhol tárt karokkal várják, mig a magyarokat sajnos sehol nem irják.
Válasz erre
50-es anyuka 2010.10.13. 11:57:36
@Borcsika: Hát, nem vagyunk egyformák. Én meg abban nem hiszek, hogy az lenne a jó trend, hogy a gyerekek ugyanolyan nemfigyelő ovónénikkel vannak körülvéve, meg tévéztetik őket bent stb. (Láttam már pár dolgot).
Szellemi leépülés az óvoda, csak nem mindegy, hogy kikhez képest, ha te ilyen anyukákkal voltál körülvéve, amit itt leírsz, az kellemetlen, de nagyon remélem, hogy nem vonatkoztatsz se rám se a köreimre semmit ezekből... tnx
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 12:00:37
@fogyókúra:

Ezek egyedi esetek és anyagi függö. Mint irtam ismeröseim folymatosan panaszkodnak, hogy milyen kulturálatlanul viselkednek a gyerekek az oviban mert az ovonénik nem foglakoznak velük. A magánoviban ez naná elvárható ah fizetsz érte.

Az órarend meg hasonló viszont baromság. Nem felnötteket kell nevelni belölük.

A nyelvtanulás a lényeg ami késöbb meghatározza az a pályfutásukat!

:)
Válasz erre
hvuk 2010.10.13. 12:01:44
@Csirke72: Nem vagyok tudatlan, te értettél félre. Az egész más tészta, ha a gyerek több nyelvű környezetben nő fel, ekkor anyanelvként tanulja meg a másik nyelvet. ez egyáltalán nem káros a gyereknek, ez teljesen természetes számára. Ez másfajta tanulási sémákat aktivizál, egyszerűen az anyanyelv (gyermeked esetében a magyar és a német is az, mert kétnyelvű a környezet) megtanulása másféle módon zajlik, mint az iskolai nyelvtanulás.

Az angol lehet, hogy +, ha a gyereked teljesítményét méred, ha úgy nézed mint egy sportolót, de a gyerek pszichés és mentális fejlődésére nincs jó hatással a korai tanulás. Nem csak a nyelvtanulás, általában a tanulás (vagyis helyesebben a tanítás). Gondolom majd mindenféle tanfolyamokra és szakkörökre fogod járatni a gyereked már alsóban is, a tanórákon túl napi 3-4 órás egyéb elfoglaltsága lesz és biztos nagyon büszke leszel rá, hogy mennyi mindent fog tudni már 10 éves korában. És ez így is lesz, viszont ezzel lecsökken az az idő amit játékra tud fordítani, márpedig egy kisgyerek számára ez a legfontosabb tevékenység. Dolgokat megtanulni ráér 10 éves kora után is, addig viszont hagy élvezze a gyerekkorát.

Ez nem csak az én véleményem, hanem a gyerekpszichológusoké is. Persze te tudhatod jobban náluk, meg hát a gyereknevelés tényleg olyan, hogy mindenki ért hozzá. :)
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 12:02:38
@Billy Cole:

Ne irigykedj. Ponthogy a nyelv álltal tud feljebb emelkedni és nem kell otthon rabszolgának lennie 1 senkiházi multisnál!

Csak azt ne mondd, hogy az a jó ha nem beszélsz nyelvet.
Ne nevettesd ki magadat. Bármennyire is fáj ez az igazság.

Egyenlöre a yolétállam németország és nem magyarország:)
Válasz erre
fogyókúra 2010.10.13. 12:03:35
@Csirke72:
a német anyanyelvi tanulással egyetértek, az tényleg jó, hogy megtanul még egy nyelvet. De hiszen másik országban él, más nyelvűek között. Ehhez az ovi minőségének semmi köze, csak a közegnek, ahol él, amiben mozog.

Él kint barátnőm Németországban, ő pl. homlokegyenest máshogy látja a német ovit, ahová az ő gyerekei járnak, mint te.
Az ő ovijuk csak fél napig van, gyerekek sokszor semmit nem csinálnak, amit tudnak azt azért tudják, mert különórákra hurcolja a gyerekeket.

CSak arra akartam kilukadni, hogy te se általánosíts, mert itthon is vannak jó és rossz ovik (és iskolák ugye), mint ahogy Németországban is ugyanúgy. :-(
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 12:05:00
@hvuk:

Ez a magyarpszichológiai hozzáállás. De ha a gyerek szivesen csinálja és élvezi, mert jelen esetben az ovónéni mondta, hogy jeleskedik. Akkor asszem ez ok.

Ez nem iskolai szintü "terror" hanem játékos oktatás.
Azt meg ne a pszichologusok döntsék el, hogy mi esik yol 1 gyereknek.
Válasz erre
rosiegirl 2010.10.13. 12:05:41
Igen is remek ha oviban nyelvet tanul a gyerek. Ez pont hogy rosszul van kitalálva, hogy 3-4.-ben iskolában kezdenem nyelvet tanulni a gyerekek, amikor 3-6 éves korukban a legfogékonyabbak a nyelvtanulásra. És ezt nem úgy kell elképzelni hogy az oviban padokban ülnek és nyelvkönyvből olvassák a szürke paragrafusokat. Hanem játszanak közben. Én angolt "tanultam" annak idején az óvodában és nagyon szerettem.
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 12:07:54
@fogyókúra:

Nálunk is 1/2 napig van, de ez pont elég mert délutára elfárad és akkor szundit 3-4 órát otthon(nejem van vele).

Az más lapra tartozik, hogy németben is vannak szociál negyedek ahol a többség török és a szinvonal emiatt = 0.

Èn a normál német ovikat veszem alapul és azok mint irtam világszinten kiemelkedöek,mig a magyar ovikat sehol nem jegyzik:)
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 12:09:20
@rosiegirl:

Pontosan. Erröl beszéltem én is.
Iskolában inkább nyüg a gyereknek tanulni a nyelvet, ami oviban olyan természetes mint az ágybaszarás:)
Válasz erre
fogyókúra 2010.10.13. 12:10:04
@Csirke72: én is írtam, a mienk egy sima, kerületi ÁLLAMI ÓVODA. Nem magán.

A fakultatív délutáni foglalkozások egy részéért kell fizetni, de töredékét annak, mint amit a városban kellene a különórákért.

A "tanrend" pedig nem iskolai órarendet jelent, hanem szépen be van osztva, hogy melyik nap melyik órájában miről beszélgetnek, ezáltal tanulnak játékosan. Pl. természetismeret témában minden évszakban elmentek ugyanhhoz a fához a közelben és megnézték, mi változott rajta. Így tanulták meg az évszakokat.
Válasz erre
hvuk 2010.10.13. 12:11:17
@Csirke72: Tudom, hogy van ilyen teljesítménycentrikus szemlélet is, ami szerint az a nagy ajándék az életben, ha a gyerek már 10 éves korában 3 nyelven beszél, 2 hangszeren játszik, mellesleg országos bajnok 2-3 sportágban és minden évben dícséretes kitűnő, számora nem ez a legfőbb érték és ez a fajta gondolkodás eléggé unszimpatikus. De ez szigorúan szvsz, szóval ne vedd sértésnek. Neked bizonyára ez a fontos.
Válasz erre
hvuk 2010.10.13. 12:14:35
@Csirke72: Nem a pszichológusok döntik el, ők csak vizsgálják a témát. Ebben az esetben ez leíró tudományként működik.

Ha a gyereked élvezi, akkor hadd csinálja. Mellesleg abból, hogy jól megy neki, nem következik, hogy élvezi is. De ha élvezi is, akkor is van egy olyan sanda gyanúm, hogy túl lesz terhelve iskolás korára. Egyszerűen ez a mentalitásodból következik. Te nyilván nem így fogod megélni, de ettől még szerintem így lesz.
Válasz erre
fogyókúra 2010.10.13. 12:16:45
@Csirke72: hát, barátnőmék se török kerületben laknak Németországban. :-) Aztán mégse dicsérik az ovijukat. :-(

Miért lennének világhírűek? Soha, sehol nem hallottam, hogy ovikat minősítettek volna, vagy bármilyen minősítés lenne rájuk. Mi alapján? Az iskolák persze minősíthetők, na de az ovik??? És mitől világhírűek? Miért nem az angol, amerikai ovik, ahol 5 évesen már olvasni és írni tanulnak?

Az ovi egyetlen célja, hogy az iskolára felkészítse a gyerekeket alap tudással, és a gyerek részképességeit fejlessze. MIt lehetne ezen mérni? :O Hogy vannak gyerekek, akik iskolaéretlenek és ovitól függetlenül későn érnek? Vagy vannak ovik, ahol csupa iskolaérett gyerek van? De ez se az ovitól függ, hanem a gyerek személyiségétől.
Ha tényleg van ilyen mérés ovira vonatkoztatva -amit továbbra is erősen kétlek- akkor kíváncsi lennék a kritériumokra. :-)
Válasz erre
rosiegirl 2010.10.13. 12:18:14
@hvuk: Nem értelek. Nem az az egyik legfontosabb egy szülő számára, hogy a gyereke sikeres legyen az életben (nem úgy értem, hogy milliárdos, szupersztár vagy ilyesmi)? Ha már 6 évesen úgy indul iskolába, hogy 3 nyelvet beszél? Az Gimi végére akár 3 felsőfokú nyelvvizsgát is jelent. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel szakiskola vagy egyetem után nem fogják elküldeni 100 interjúról, hogy bocs nem rád gondoltunk. A hangszer meg a kitűnő tanulás és a sport bajnokság nem értem hogy jön az óvodai nyelvtanuláshoz.
Lehet hogy teljesítmény centrikusnak tűnnek azok a szülők, akik örülnek, ha a gyerekük fejlesztik magukat, de ettől még a gyereknek nem lesz rossz, amíg a szülő nem erőszakolja ezeket rá. Ha a gyerek akar kosarazni, akkor jó, ha apu akarja foggal körömmel, hogy kosarazzon az nem. Nem hiszem hogy az óvodai nyelvtanulás kényszer lenne a gyerekeknek, nekem legalábbis nem volt az.
Válasz erre
Billy Cole 2010.10.13. 12:22:09
@Csirke72:

Nos ebből a válaszból számomra két dolog derül ki:

1. Semmi értelme veled vitatkozni (Erre a többiek figyelmét is felhívnám!)
2. Megértettem a csirkét és a 72-őt is

Szánalom....
Válasz erre
pepikebaba 2010.10.13. 12:34:20
Nem tudom, vigasztalja-e a posztírót, nekünk a középső (4 éves elmúlt) gyerekünk most kiscsoportos, és nagyon anyás. Nehezen akar beszokni, minden reggel megy a műsor, a sírás, a pityergés, a hiszti, mikor éppen mi, másfél hónap után is, úgy, hogy a szomszéd csoportban ott a bátyja, akihez bármikor átmehet vigasztalódni. Megengedik neki, átviszik, vigasztalják, törődnek vele, mégis utálja az ovit, és állandóan beteg akarna lenni, hogy hiányozhasson.
Hétfőn késtem és 4 helyett negyed 5-kor érkeztem meg. 4-től nem a saját óvónéni van velük, hanem összevontan vannak, a sajátja épp készült volna haza, mert a munkaideje 4-ig tartott. Az én kicsi fiam nem akart átmenni a többiekhez, hanem be akarta fejezni a játékot, amin ügyködött. Az óvónéni megvárta, épp akkor érkeztem, így derült ki, hogy azért vannak kettesben a csoportban, mert ő ugyan végzett, de nem akarta, hogy a fiam félbehagyja az alkotást. Hát ez az, ami az igazi odafigyelés és törődés.
Ennek ellenére nem megy a beszoktatás úgy, ahogy szerettük volna. Úgy gondolom, ez a gyereken is múlik, illetve a szülőkön, hogy viszonyulnak az elszakadáshoz. Hozzáálláson, természeten egyaránt.
Ami pedig az óvodák fő problémája, az az, hogy az iskolára egyáltalán nem készítenek fel a nagy liberalizmus és "jaj, ne kérjünk tőle semmit, (még azt se, hogy köszönjön)hadd legyen gyerek" jegyében. Az iskolában pedig semmi tolerancia nincs, mélyvíz, szigor, intő. Ha valaki azt gondolná, hogy csak idővel, téved. Első osztály szeptemberében is.
Válasz erre
Borcsika 2010.10.13. 12:34:26
@Billy Cole: Láttad mit irt nekem az a gyengeelméjű. a múltkor a Munkahelyi Terror Blogon nyomott olyan dumát, hogyha a ló megeszi, megdöglik tőle.
Szerinte mindenki szar alak, aki itthon maradt, és dögöljön is meg, mert "németbe" ő ad munkát, és cége van, meg elismert üzletember, és a "fiainak szobát vett', akkor 1000 euróból rendezte meg, és az neki meg se kottyant, mig mi annyi pénzért itthon hónapokat gürcölünk, és hülye az, aki ennyiért kiteszi otthonról a lábát.
Szerinte csak "németbe" lehet érvényesülni.
Egy szó nem igaz abból, amit leir. Egy idióta.
Válasz erre
Zed is dead 2010.10.13. 12:37:49
A 2. emeleti lakásom ablakai egy óvoda/bölcsöde udvarára (parkosított játszóudvar) néznek. A személyzet nagyjából orbitális ívben szarik a kiskrapekokra. Emlékszem rá, hogy amikor óvodás voltam, állandóan rajtunk volt a szemük, rengeteg foglalkozás volt, elég hamar megtanultunk civilizált módon viselkedni. Az óvoda tényleg belépő volt az iskolába. Na, hát ez az óvoda itt, ami a város egyik legmenőbb óvodája, na ez csak a "hogyan váljunk sznob bunkóvá a lehető leghamarabb" how-to megvalósításában utazik. Szinte minden gyereket nagy böszme terepjáróval hurcolnak ide az anyukák, vagy nagy bömösökkel mergákkal a zselézett hajú gyíkarc apukák. A gyerekek boldogan ordítozva teszik meg a maximum 5 métert az autótól az ovi kapujáig, mert muszáj az egész napos szabadon üvöltözéshez már befelé menet behangolni. Messzebbről sose, mert a szülők, ha tehetnék beparkolnának egyenest a terembe. És így tovább. Szóval az a kevés normális ember, aki ilyen elkényeztetett öntelt kis gyíkfingok közé, flegma, lusta, buta és motiválatlan óvónők kezei közé adja a gyerekét bizony keményen dolgozhat otthon rajta, hogy a gyerekéből mégis értelmes ember legyen.
Válasz erre
Játék mánia 2010.10.13. 12:39:25
@hvuk: "Ez nem csak az én véleményem, hanem a gyerekpszichológusoké is. "

Ebben sajnos óriásit tévedsz. Szakértői és gyámhivatali állásfoglalást tudok mutatni, hogy a gyermeknek árt a sok játék és előnyben részesítik azt a szülőt, aki 6 szakkörre járatja a szerencsétlen gyereket már 5-6 évesen.A gyermekkel való túlzott foglalkozás válás esetén az empátiás szülőt háttérbe is szoríthatja. Még a gyermek fizikai bántalmazását is hallgatólagosan elfogadják, ilyen panasz esetén annak tényét kifelejtik úgy a szakértésből, mint az ítéletből.
Így legyél jó fej a gyerekkel!
(Adott esetben az sem számít, ha gyerek kiegyensúlyozott, jók az eredményei, kimutatható mentális sérülése nincs.)
Válasz erre
csabsz13 · www.fcstpauli.com 2010.10.13. 12:49:50
hát ennyi baromságot is rég láttam már összeírni egy helyen.

hogy a nyelvismeret előny ez tény. de hogy óvodában kelljen 2 nyelvet megtanulni ahhoz, hogy a gyerek majd sikeres felnőtt legyen, hát elég nagy baromság.

és ne felejtsétek el, hogy nem minen sikeres felnőtt egyenlő a boldog felnőttel.

egy gyereknek még 4-5 éves kora előtt kell elsajátítania pl. a boldogságra való hajlamot. de a kreatív gondolkodást is ilyenkor kell fejleszteni. azt hiszem abban megállapodhatunk, hogy ezeket a játék és nem a nyelvtanulás fogja neki megadni...

3 felsőfokú nyelvvizsgával sem veszik fel sehova, ha amúgy csak biflázni tud és nem képes önállóan ellátni feladatokat vagy lelkileg nem egészséges. vagy éppen felveszik, de nem lesznek megelégedve a teljesítményével.

nagyon sajnálom azokat a gyerekeket, akiknek a szülei itt elmondták a véleményüket. (főleg akik még a helyesírással is küzdenek...)
Válasz erre
Solid 2010.10.13. 12:59:10
Egyet értek azokkal, akik nem csinálnak tanuló droidokat a 3-4 éves gyerekekből. Én sem teszem. Most kezd felnőni az a (de)generáció, amelyik 15 szakkörre, meg 7 nyelvre járt. Hááát, meg lehet nézni a felhozatalt...
Válasz erre
fogyókúra 2010.10.13. 13:10:51
@Solid: most kikre célzol? :O
Válasz erre
Játék mánia 2010.10.13. 13:13:17
@Solid: Mutass nekem egyetlen hivatalos szakembert, aki ezt az álláspontot képviseli és nem adja be a derekát, ha választania kell boldog gyereket akaró vagy zsenit erőszakkal is kinevelő szülők között, ha ítélnie kell.
Csak egyet, aki kirendelhető szakértőként dolgozik vagy az ítélethozatalban bármi szerepe lehet.
A többiek, akik pénzért bármit leírnak vagy ha egy újság azt kéri tőlük, mert a mi célközönségünknek is meg akar felelni, azok nem érdekelnek.
Válasz erre
mérien 2010.10.13. 13:16:39
Vannak horizontális agyú emberek, s vannak vertikális agyúak.
A horizontális sok mindenhez konyít egy kicsit, de ritka, hogy egy valamit igen magas szinten műveljen.
A vertikális agyú szinte semmihez nem ért a szakmáján kívül, de azt jó esetben magas szinten műveli.
Egyiket sem szabad szemléletmódként bevezetni az óvodai, iskolai nevelésbe.
Az lenne a jó, hogy szülői terelgetés mellett minden gyermek már kicsi korban a fentiek figyelembe vételével járna foglalkozásokra, de még a több irányba érdeklődő gyermeket sem szabadna hagyni szétforgácsolódni.
Én nem tudom, milyen lesz a gyerekem 7 évesen, de egy biztos, pedagógusként nem fogom hagyni, hogy a játék(osság) kivesszen az életéből.
Legyen boldog, egészséges, s ha ezt virágkötőként teszi, akkor tegye úgy. Ha mérnökként, akkor pedig amúgy. Mondom ezt úgy,hogy férjem is, én is diplomások vagyunk. Nem minden a diploma. A nyelvtudás azért ebben a nyitott világban mindenképpen hasznos, de nem szabad a gyerekeinket (is) hajszolttá tenni.
Válasz erre
Solid 2010.10.13. 13:21:03
@fogyókúra: Most felnövő fiatalok (15-20 év), akiket 25 helyre járattak, a nagybetűs életre csak néznek, mint a borjú. (Persze-persze a kivételek). Mindazonáltal inkább mondandóm első része, ami szörnyű.
Válasz erre
Borcsika 2010.10.13. 13:21:32
Nálunk van a csoportban egy kislány, akinek a hangját a 2 év alatt még nem nagyon hallottuk, az anyja állandóan odabújik hozzé, hogy hallja, mit mond a gyerek. Anyuci otthon a kistesóval (anyuci védőnő), apuka meg rohan reggel a kiscsajjal az oviba, munka, munka után napi 2 szakkör a hét 4 napján, különböző keveréssel (angol, művészi torna, rajz, néptánc, furulya), majd haza, és vége a napnak.
És az anyuka szerint az rendben való, hogy a 4,5 éves gyereke ennyi szakkörre jár, és szerinte bőven középsősnek felel meg, és olyan történeteket hallunk a gyerekéről, hogy az számunkra elképzelhetetlen.
Nekem az az elvem, hogy a gyerekem jusson el a korosztályának megfelelő szintre, ha van benne vágy, akkor bizonyos dolgokban tovább is, de nem szeretném, ha egyes szülők az óvodát versenyistállónak tekintenék. Egy gyerek addig gyerek, amig óvodába jár. Ezt nem szabad elvenni tőlük úgy, hogy minden napra valami ovi utáni szakkör van. Hol van itt a szülő szerepvállalása a nevelésben. Gyakorlatilag áttolja a felelősséget másokra azzal, hogy neki a reggeli készülődés, meg az esti vacsi-fürdés-fogmosás-pizsi-mese-alvás jut. Én szeretek hulla fáradtan legózni, vagy mondókázni, vagy énekelni a gyerekemmel. És jól esik néha az ágyon eldőlve megnézni 1-2 rajzfilmet, és megbeszélni utána, hogy miről szólt.
De nem vagyunk egyformák.
Szerinte jó dolog az óvoda, csak a dolgokat a helyükön kell kezelni, és ha gond van, akkor azt jelezni az óvónőknek, és nem a játszótéern kell a többi anyukával szövetkezni az óvónők ellen.
Én megvédem őket, mert nagyon nehéz helyzetben vannak. Sok a problémás gyerek, és ezeknek a gyerekeknek a szüleik általában még problémásabbak.
Válasz erre
Solid 2010.10.13. 13:25:13
@Játék mánia: "Hivatalos szakember"? Én nem a szagemberek vegytiszta, "laboratóriumi" körülményei szerint nevelem a gyermekem.
Válasz erre
fogyókúra 2010.10.13. 13:25:46
Én nem látom, hogy itt bárki azt írta volna, hogy hajszolt a gyereke. :O Ezt honnan veszitek?

Minden oviban délelőtt -főleg nagycsoportban- foglalkozások vannak. Akár tud erről egy szülő, akár nem. Én tudok, mert megkérdeztem és beleolvastam a "tanrendbe".

Délután pedig próbáljon ki -az ő szintjén- amit csak lehet, ismerkedjen a világ sokféleségével, aztán amikor már arról van szó, hogy el kell mélyedni valamiben, addigra tudjon dönteni, hogy mi érdekli és miben van tehetsége.
Ez máshogy nem megy, csak próbálgatással, és erre jók az ovis programok, kóstolgatók.

De ez szigorúan SZERINTEM. :-D
Válasz erre
rosiegirl 2010.10.13. 13:27:20
@csabsz13: Szerintem pedig az motiválja a gyereket bármilyen fejlődésre, ha feladatai vannak. Attól hogy lesz 3 nyelvvizsgája vagy 1 vagy 20 tényleg nem veszik fel, de hiába tudja a szakmáját, ha nem tud nyelvet akkor sem veszik fel. És egyetemen alap vagy közép fokon letenni valamit 3 hónap alatt mert akkor adnak diplomát, nem ad nyelvi tudást. Csak egy nyamvadt papír. És ráadásul komoly teher, hogy annyi minden mellett még nyelvet is akkor kell belepréselni a fejedbe. Nem értem miért baj, és miért hiszik az emberek, hogy rossz, ha szerencsétlen gyerek némi plusszal indul az életbe. Miért baj, hogy a gyerek nem csak legózik 8 órát, hanem tanul is valamit, amitől nem roppan össze, nincs leterhelve, de mégis ragad rá valami, amit később hasznosíthat. Ez miért baj? Miért jobb pici játék burokban felnevelni őket?
Durva hasonlat, de egy kutyának is az a jó, ha feladatokat kap, használja az agyát és nem csak a labdát hozza vissza.
Ha már óvodás korban a legfogékonyabb az emberi agy a nyelvtanulásra, akkor miért 7-120 éves korig szenvdjen az ember vele, mikor óvodában meg menne mint a szél.
Nem értem miért hiszik azt az emberek, hogy ha egy gyereknek feladata van akkor túl van terhelve. Igen vannak gyerekek akik majd megrokkannak a sok baromságtól amire a szülei elkergetik és zsarolják, hogy nincs csoki, meg játék, meg haverok, meg Margit-sziget ha nem megy karatézni, zongora órára, angol szakkörre, társas táncra meg isten tudja mire egy héten, de az óvodai nyelvoktatás nem ide tartozik, szerintem. Nyelvet tudni jó, hasznos és baromira nem hátrány. Iskolában pedig a nyelvoktatás nevetséges. Heti 3 órában nem lehet semmit megtanulni ebből az lesz, hogy komoly pénzekért kell elmennie tanfolyamra, fizetni a 3-4 vizsgadíjat, mert nem mindenkinek megy elsőre. És ez csak papír lesz. Tudás nem.
Válasz erre
fabagoly 2010.10.13. 13:28:18
@Csirke72: egyelőre az egyelőre = egyelőre...miért nem nyalod ki a németek két anyanyelvű valagát??HMM? ...és miért itt vergődsz??
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 13:31:50
@fabagoly:

Megnyugtatlak kint élek és mindentöl függetlenül próbálok tanácsot adni a magadfajta szerencsétlen kis embernek.

Nekem nem kell seggetnyalnom sehol mert megbecsült ember vagyok.

AMiket leirtam tények és nem kell irigykedni!
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 13:33:44
@fogyókúra:

Szerintem a nyelvtanulás a fontos, a többit ráér az iskolában is megtanulni.

Fiaim pl. 4 éves koruk ellenére 6 éves szinten, igen felnöttesen viselkednek.
Ez nem a biologia ill. falevél oktatásnak köszönhetö hanem inkább a preciz, figyelmes foglalkozásnak:)
Válasz erre
Borcsika 2010.10.13. 13:36:20
@fabagoly: vigyázz, mert te is kapol a pofázmányodra, mint én feljebb. ez sajna egy bunkó. arra hivatkozik, hogy régóta él "németbe", és nem használja a magyar nyelvet. tuodo, már csak kicsit beszélni magyar, més nyelvet meg kicsit se...
Válasz erre
quadrocs 2010.10.13. 13:38:59
Nálunk is most volt a beszoktatás, 2*2 óra, utána mélyvíz. Kérdeztük az óvónőket - senki se sírt eddig a csapatban. Élvezik az ovit.

Az óvónők nem tyúkanyó típusúak - viszont valami miatt mégis nagyon szeretik őket a gyerekek. Az udvaron se szekálják őket, hagyják, hagy játszanak - csak akkor avatkoznak közbe ha baj van. Én ezt tartom az ideálisnak. Terelgetik a gyerekeket de nem veszik el a szabad játékidőt tőlük. Van reggeli torna, éneklés, rajzolnak is - de semmi sem kötelező - előbb vagy utóbb úgyis csatlakoznak a gyerekek - mert ez jó.

Az ovi úgy áll hozzá a különfoglalkozásokhoz is, hogy csak nagycsoporttól, addig nem akarják leterhelni a gyerekeket - onnantól kezdve viszont keményen előkészítik a gyerekeket az iskolára. Nagyon komolyan veszik a kötelező foglalkozásokat - és talán pont ezért de elég "kedvenc" ovinak számít a kérdéses ovi a kerületben, nagyon jók a felvételi arányaik a "jónevű" iskolákba.

Nekem ez szimpatikus. Én is annak a híve vagyok, hogy addig jó amíg valaki gyerek lehet. Ráér még a különórákkal, a kötelezettségekkel. Arra ott az iskola.

Mi egyébként féltünk ettől a csoporttól mert azt mondták, hogy túl szigorú a két óvónő. A mi gyerekünknek viszont EZ volt a jó csoport. Neki olyan óvónő kellett aki képes arra, hogy a szabadsága meghagyása mellett éles határvonalat húzzon a szabad és a nem-szabad között, a kötelező és a nem-kötelező között.

Erről szól az élet. Ha most, még tét nélkül nem tanulja meg, akkor soha.

A gyerek imád oviba járni, tudja, hogy az óvónők azért vannak, hogy segítsenek neki - mi pedig elmagyaráztuk, hogy sok gyerek van, ha szeretne valamit bizony oda kell mennie és kérnie kell, az óvónénik szeretik, csak nagyon sok a dolguk. Felkészítettük arra, hogy ott nem csak róla szól az élet - tanuljon meg szólni / kérni. Mondjuk okos gyerek, simán felfogta (hja... olyanért is szólt már, hogy alvásnál simogassák a fejét - és igen, simogatták - ő meg boldog volt).

Más gyerek lehet, hogy kikészülne ettől - úgyhogy azzal értek egyet aki azt mondta, hogy bizony az óvónőket kell először megnézni mielőtt egy adott oviba íratja az ember a gyerekét - és a szülő hozzáállása sem mindegy, a gyerekek pillanatok alatt "leveszik" ha egy szülő akár csak egy picikét is bizonytalan.
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 13:39:41
@Billy Cole:

Te vagy a szánalmas amiért vitatkozol. Mit kell ugy beállitani a szánalmas magyarországi intézményeket mintha egyenrangú lenne 1 nyugateurópai szinvonallal???

Senki nem bántja a magyarországi embereket DE ami igaz azt nem kell egyböl ellen trallalázni, csak mert a kisebbség érzeted teng!

Amiket leírtam tények és magasan elmaradnak a német szinvonaltól.

Már maga a berendezés, az utca elhelyezkedése is más környezetröl tanuskodik.

Hol tudsz te Magyarországon pl. Hamburgi vagy Müncheni ovoda szinvonalával vetekedni???

Te vagy a szerencsétlen és irigy.

Attól, hogy 1989 óta vannak nyugati termékek a polcokon még oriási a külömbség a nyugateurópai országok és a balkán között. Ès ez a különbseg egyre nagyobb.
Nézzél már körül Budapesten. Ahogy átlépsz a határon ausztriából már mellbe vág a lahangoló szürkeség!
Válasz erre
quadrocs 2010.10.13. 13:39:53
Nálunk is most volt a beszoktatás, 2*2 óra, utána mélyvíz. Kérdeztük az óvónőket - senki se sírt eddig a csapatban. Élvezik az ovit.

Az óvónők nem tyúkanyó típusúak - viszont valami miatt mégis nagyon szeretik őket a gyerekek. Az udvaron se szekálják őket, hagyják, hagy játszanak - csak akkor avatkoznak közbe ha baj van. Én ezt tartom az ideálisnak. Terelgetik a gyerekeket de nem veszik el a szabad játékidőt tőlük. Van reggeli torna, éneklés, rajzolnak is - de semmi sem kötelező - előbb vagy utóbb úgyis csatlakoznak a gyerekek - mert ez jó.

Az ovi úgy áll hozzá a különfoglalkozásokhoz is, hogy csak nagycsoporttól, addig nem akarják leterhelni a gyerekeket - onnantól kezdve viszont keményen előkészítik a gyerekeket az iskolára. Nagyon komolyan veszik a kötelező foglalkozásokat - és talán pont ezért de elég "kedvenc" ovinak számít a kérdéses ovi a kerületben, nagyon jók a felvételi arányaik a "jónevű" iskolákba.

Nekem ez szimpatikus. Én is annak a híve vagyok, hogy addig jó amíg valaki gyerek lehet. Ráér még a különórákkal, a kötelezettségekkel. Arra ott az iskola.
Válasz erre
Borcsika 2010.10.13. 13:40:46
@Csirke72: és mi a helyzet a logopédiával? tényleg komolyan kérdezem. az egy nagyon fontos dolog, hogy utána ne legyenek tanulási nehézségei, mert teszem fel, ha rosszul tanulja meg az angolt, vagy a németet, és ilyen nyelvű iskolába iratod őket, akkor nagyon nehéz helyzetben lesznek.
vagy bennük ezt a heggesztést is rendesen odatetted?
annyira látszik a megnyilvánulásaidból, hogy se kutyád, se macskád, csak jössz a demagógiáddal, és ha valaki kdevesen szól hozzád, hajlamos vagy a hárommal feljebb lévő kommented szöges ellentétét állitani.
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 13:41:19
@hvuk:

Csak a nyelvtudás és az igényes környezet.
Senki nem irt hangszeren való játszásról, tudás versenyekröl.

Kifejezetten a magasabb szintü, igényes környezetben való nevelkedés.
Válasz erre
Zed is dead 2010.10.13. 13:41:34
Csirke, Te egy szociopata barom vagy, aki tipikusan arról ismerszik meg, hogy összetéveszti a jóindulatú tanács-osztogatást azzal, amikor beletrappol mindenki másnak a lelkébe. Aztán meg nem érti, miért utálja mindenki. Egyébként tényleg elmehetsz németországba a világszinvonalon jegyzett plattdajcs überóvodádba, Te kis óvodanáci.
Válasz erre
Zed is dead 2010.10.13. 13:42:20
Csirke, Te egy szociopata barom vagy, aki tipikusan arról ismerszik meg, hogy összetéveszti a jóindulatú tanács-osztogatást azzal, amikor beletrappol mindenki másnak a lelkébe. Aztán meg nem érti, miért utálja mindenki. Egyébként tényleg elmehetsz németországba a világszinvonalon jegyzett plattdajcs überóvodádba, Te kis óvodanáci.
Válasz erre
fogyókúra 2010.10.13. 13:43:05
@Csirke72: könyörgöm, direkt nem akarod érteni, amit ír az ember?
Mindegy milyen szót használok rá, a gyereknek az oviban foglalkozások vannak. NEM OKTATÁS, hanem foglalkozás.

De ezek a foglalkozások nem ad hoc jellegűek, hanem előre megtervezett, gondosan felépített keretek között zajlanak. Én ezt "tanrendnek" hívom, mert láttam írásban, de felőlem hívhatod bárhogy, ha úgy jobb neked.

Az én gyerekeim játékos foglalkozás keretében tanultak meg 10-es számkörben számolni, az évszakokat, az egész órákat, a verseket, mondókákat, ritmusokat, és még rengeteg mindent.
De ezeket a foglakozásokat az óvónők nem hasraütésszerűen csinálták, hanem az ovi "írott oktatási programja szerint". (És most a témától teljesen független, hogy mi, szülők mennyit foglalkoztunk velük.)

Ha 4 évesek a gyerekeid, akkor még valószínűleg nem tudod, hogy milyen tárgyi tudást és képességeket kérnek az iskolák a suliba készülő gyerekektől. Na, a mi ovinkban ezt a tudást szerzik meg a gyerekek az iskoláskorig, illetve olyan fejlesztésekre járnak, ahol a részképesség problémákat személy szerint orvosolják.

Így már érthetőbb????
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 13:44:36
@Borcsika:

Félreérted. A kiejtés egyértelmüen anyanyelvi mivel itt élünk és ezálltal németajkuaktól tanul.

Amugy ha a kiejtés nem is tökéletes valakinél még minig jobb mintha nem tudja a nyelvet.

Ha itt németben tanulod meg a nyelvet az oviban akkor 6-7 évesen tökéletesen beszéled a németet.

Az angol meg böven elég alapfokon, a többi jön majd a suliban söt ha kell és kedve van mehet valami angol nyelvterületre tanulni. Ezt itt sokan csinálják németben és ezzel elsajátitják anyanyelvi szinten az angolt is mire dolgozni mennek...
Válasz erre
Játék mánia 2010.10.13. 13:48:32
@Solid: Én sem úgy szeretném, de ha nem úgy teszem, elszakértik...
Válasz erre
schferenc 2010.10.13. 13:50:17
Mi is hasonló cipőben jártunk, annyi különbséggel, hogy nálunk aranyosak voltak az óvónénik, de a fiam mégse akart járni, ordított etc..
Mi egyszerűen kivettük és otthon maradt vele a feleségem. Majd jövőre megy, ha már kötelező. A gyerek meg kivirult, és egy hónap alatt is sokat fejlődött, változott :-)
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 13:50:48
@fogyókúra:

De erre nincsen szükseg. A lényeg a nyelv és mellet a dalok és a játék.

A többi az iskola idöben jön. Na ez is pl. pozitiv, hogy itt nem terhelik a gyerekeket fölösleges maszlaggal...

A kisfiam pl. magától megtanult számolni 3 évesen mert érdkelte és ezt nem programmban nyomják az oviban hanem természetes énekek és foglalkozások között.
Amugy 4 évesen nagyon tisztában van a pénz értékeével is, söt mik az értekrendek....

Ez az ami pl. kiemelkedö és nem hogy milyen évszak van...az alap. Hogy hol tanulta nem tudom de nem is érdekel.

Amit észrevettem viszont, hogy szellemileg sokkal a kortársai felett van. Felnöttesen gondolkodik.

Biztosan otthon is vannak yo ovodák de a képzések magasan elmaradnak a német szinvonaltól...

De kinek mi tetszik. Egyenlöre németbe jönnek a keleti országokból és nem forditva:)
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 13:52:00
@schferenc:

Ilyenkor nem szabadna a gyereknek engedni. A mienk is eleinte bepróbálkozott de 1-2 után megszokta a rendet és azóta is szeret oviba járni:)
Válasz erre
mérien 2010.10.13. 13:53:24
@fogyókúra: Amiről Te írsz, az teljesen jó.
Szerintem itt nagyon sokan arra gondoltak, ami már az iskolai leterheltség mellett jár.
A kéttannyelvű suliban nagyon sokszor 6 órája van már a pici elsősöknek is, plusz még a délutáni foglalkozások, amikre járatják őket. Nem egyszer késő délutánra marad a házi feladat elkészítése, s nagyon fáradtak a csöppségek.
Az tényleg helyes, hogy az oviban sokrétű foglalkozások vannak, ez belefér az egész napos, JÁTÉKOS tevékenységükbe. Nem véletlen volt évekkel ezelőtt a magyar óvódai nevelés világszínvonalú; jártak is ide tanulmányozni a világ minden tájáról.
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 13:54:29
@schferenc:

Nálink is bepróbálkozott ezzel eleinte de aztán megszokta 1-2 nap után és most már szeret oviba járni, de csak 12.00-ig van bent utána a nejem van vele otthon és alszik 3-4 órácskát:)
Válasz erre
fabagoly 2010.10.13. 13:55:13
Vekerdy szerint - én hajlok igazat adni neki - ha egy intézményben legyen az akár óvoda vagy iskola a gyermekünk vergődik akkor azonnal váltani kell, nem gondolkodni, a sok okost hallgatni - hanem kikapni a gyereket és vinni, mert hosszú távon nem tesz jót a lelkének, nyilván vannak szülök akiknek fontos az ,hogy boldog gyerekkora legyen az ivadéknak...
Válasz erre
fogyókúra 2010.10.13. 13:56:29
@Csirke72: veled tényleg nem érdemes beszélgetni, de vitázni se. Érveket nem tudsz hozni, csak olyan vagy, mint egy magnó. Abszolút szubjektív álláspontodat hangoztatod újra és újra, de mindezt semmivel se tudod alátámasztani.

Sajnos, a hozzászólásaid alapján azt mutatod magadról, hogy nagyon "mélyről" jöttél Magyarországról, és most Németország elvakít. Ott sincs kolbászból a kerítés, ugyanúgy, mint ahogy itthon is lehet jól és jó helyen élni, csak kinek mit hoz az élet. Nos, ha neked ott ilyen jó, akkor hajrá, élj ott, de engedd meg, hogy másnak más véleménye legyen.
Nekem jó itthon, én meg itt fogok élni. :-)
(És még az ovink is jó....;-))
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 13:57:39
@mérien:

Hát én még eddig csak a német ovikról hallottam meg a franciákról, hogy világszinvonalúak.

Nem akarok ezzel senkit bántani de pl. egy sacre coeur:

de.wikipedia.org/wiki/Gymnasium_Sacre_Coeur

az világhirü ovoda és iskola. Ellenben magyar ovoda ill. iskoláról ilyen kategóriában nem hallottam még.
Válasz erre
fabagoly 2010.10.13. 13:58:01
@Zed is dead: óvodanáci :)))muhahahahaaa
Válasz erre
Zed is dead 2010.10.13. 14:03:45
Hát nem? Felnőtt létére óvodásnál alig magasabb színvonalon ír magyarul, messziről mindent lát, mindent tud, mindenkinél okosabb, de érvelni nem tud, érvekre nem figyel ... gondolom hentes egy német cégnél. Vagy kőműves. Amivel semmi bajom egyébként, csak talán ne legyen már nem szakember létére az óvodapedagógia felkent apostola.
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 14:04:02
@fogyókúra:

Nincs igazad. Èn nem az anyagi miatt jöttem ki és mivel saját cégem van itt kint, nagyon jól érzem magamat. Otthon is vannak ingatlanjaim de a környzetemre igényes vagyok és ez ott kezdödik, hogy nem MO-on élek. Sajnos nincsen olyan hely BP-en ami egyenértékü lehetne pl. 1 Münchennel vagy pl. valamilyen francia várossal....

Asszem ezen nem kell vitázni.

A gondot én ott látom, hogy beszükült nézeteid vannak és valójában még nem jártál életedben jó helyen hanem otthon kell élned a szürke hétköznapjaidat.

Ez nem lenne gond de akkor ne akard az igénytelenebb nivot 1 német ill. francia világszinvonallal 1 szintre emelni.

Aki megteheti az nem MO-ot választja állandó lakhelyének. Amugy németország csak 1 dolog, yo magam az év egy részét pl. a francia riviérán töltöm és ha öszinte vagyok az a legtutibb hely.
Mivel viszont a cégem németben van és a gyerekek itt nevelkednek a fölakhelyem itt van.
Válasz erre
mérien 2010.10.13. 14:04:19
@Csirke72: Mint ahogy írtam, hosszú évekkel ezelőtt!!!
Csak aztán sajnos bejött(avagy le!) egy másfajta szemlélet, amelyet sok intézmény átvett:( De szerencsére nem mindegyik.
Válasz erre
Zed is dead 2010.10.13. 14:05:05
Ja igen, dojcse teknik über alles ... akkor lehet autószerelő is persze. :p
Válasz erre
fabagoly 2010.10.13. 14:09:40
istenem ez kegyetlen....és hogy ennek a baromnak valaki még komolyan reagál is az ostobaságaira...hihetetlen...
Válasz erre
Zed is dead 2010.10.13. 14:10:22
Jéézusember és kollégái!! Maga a Hétmérföldes, Csodálatos, Szívdfelbegyemasokvizet, Hármategycsapásra Szabólegényke lottónyertes/oligarcha/extrakamubetétes, goretex borítással (az érveket sem engedi át). Vastagtalpú kivitel. :D Na jól van, kot, kot, kot. (mert tudok ám én is idegen nyelveket)
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 14:10:32
@Zed is dead:

Ne irigyjkedj! Mint irtam németben élek és emiatt nem igazán jó a magyar helysírásom.

Az érveket láttad, az hogy nem akarod elfogadni mert fáj az igazság és fojtogat a sárga irigység...

Ismerem a fajtádat:" Nem kell nekünk tengerpart, mi a koszos Dunát szeretjük"...
Nagyon ciki vagy:(

Èn éltem otthon és elhiheted ahol a villám van, olyat legtöbben csak képeskönyvben látnak:)))

Eltudom dönteni, hogy mi a jó...

Na de azt ne mond, hogy te az omladozó Pesti házakat, kutyaszaros, hugyos, koszos, csövesekkel teli utcákat szereted. Söt mitöbb a kátyuhegyekkel teli utakat.....:(((

Szerinted miért fogy magyarország lakossága???

Az hogy te pondró vagy és nem teheted meg hogy jobb életkörülmény között éljél azért nem kell mesterségesen a német minöségi környezetet pocskondiázni.

Amugy a valóságban is a német iskolából kikerült fiatalokat világszerte várják, mig a magyar szarért hugyért sem kap melót:((((
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 14:12:09
@mérien:

OK. Ez lehet:) Mindegy. Kinek ez kinek az jut:)

Èn mindenesetre yol érzem magamat itt kint de a hazám mindig is magyarország lessz.

Asszem a fö különbség ami engem itt megfogott, az a nyugodt élet, amit otthon el sem lehet képzelni és az egymás iránti tisztelet:)
Válasz erre
fogyókúra 2010.10.13. 14:16:30
@Csirke72
Hát ez giga LOL. :-)))

A fél világot bejártam, tavaly épp Cannes-ban nyaraltam, de egyébként oda soha többet. Egy szép toszkán vidék ezerszer jobban bejön. És százszor inkább Ausztria mint Németország. És inkább Távol-Kelet, mint Amerika. :-)

Nem vagyunk egyformák, én szándékosan maradtam itthon (barátok/barátnők nagy része külföldön él, egy részük épp most készül hazatelepedni - és nem azért jönnek haza, mert kint kolbászból lenne a kerítés), mert itthon jobban érzem magam. :-)

Szóval szánalmas, hogy ennyire nem látsz tovább az orrodnál, és ennyire nem ismered a világot, csak a szűk ki szemétdombodat. Ez nem jogosít fel arra, hogy lenézz másokat. Talán egy kis alázat rád férne. :-(
Válasz erre
fabagoly 2010.10.13. 14:16:59
...magyar iskolában magyar nyelvtan órán tanultál magyarul...kis kettes tanuló lehettél mert semmi nem maradt meg a csepp buta fejedben...találó a nicked csirke, kb. annyi eszed van, mint egy csirkének...aki a belterjes németeknél él...sose lesz német, mindig is egy szinten lesz a retkes török, albán stb.bevándorlókkal... lehetsz akármilyen sikeres...mindig lefognak nézni...és ezt jól is teszik, fajankó.
Válasz erre
mérien 2010.10.13. 14:17:25
@Csirke72:
Amellett azért ne felejtsük el, ha nagyon xar lenne itt a nevelés-oktatás, akkor nem nyertek volna a fiataljaink két világszintű versenyen!
Járj utána, épp a minap voltak ezek az örvendetes események. Nem francia és nem német diákok nyertek az adott pályazatokon:)

www.origo.hu/tudomany/20100929-magyar-siker-a-fiatal-kutatok-europai-versenyen.html

Rátai Dániel: Leonár3do

stb:)
Válasz erre
Borcsika 2010.10.13. 14:18:20
egy valamit nem értek. mitől világszinvonalú egy óvoda?
Mit tanul ott egy gyerek, amit más óvodákban nem tanul meg.
Én dolgoztam német óvodában, és semmi olyat nem tanultak a gyerekek, amik különböztek a magyar óvodáktól. talán annyi a különbség, hogy azok az óvodák infrastruktúrálisan jobban ellátottak, mint itthon, viszon ott jellemzően csak délelőtt vannak gyerekek, tehát olyan szocializásiós feladatokat, mint a terités, tálalás, fogkrém kinyomása, öltözködés önállóan, nem tanulnak meg. az én fiam 3,5 éves köra óta egyedül öltözik, betűri a trikóját is, és fel tudja húzni egyedül a zoknit.
ezek a fontos dolgok, és nem az, hogy hány nyelven beszél. más dolog az, ha valaki külföldre megy, és ott az ottani nyelvű intézménybe járatja a gyerekét, hogy fel tudjon zárkózni, mire iskolába kerül. de ettől még nincs világszinvonal. ez alap.
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 14:18:25
@Zed is dead:

Asszem nem erösséged az olvasás:)
Olvasd még 1x soraimat....

Amugy a nyelvtudás és nyelvtudás között is van külömbség ugye?
Nem kell cinikuskodni és tenni az arcot mert nem komálom az ilyen semmiböl jött burnyákokat mint te:)

Miböl gondolod hogy akkor a ász vagy?

Nekem inkább ugy tünik hogy nem vagy 100-as az alapján amit itt 1 mondatban összehordál te szerencsétlen:(
Válasz erre
fabagoly 2010.10.13. 14:18:31
a lesz egy SZ, egyes te kis buta , leülhetsz!
Válasz erre
Zed is dead 2010.10.13. 14:19:17
@Csirke72: Igen, nagyon ciki vagyok, direkt. Meg pondró is, direkt. Van olyan is nekem, hogy "te fajtád", persze.

Te meg csak éljél nyugodtan "németben", mert "eltudod dönteni". Jó, jó, jó reggelt nyócker.

Egyébként nem pesten élek, eszemben sincs pesten élni és egyáltalán nem irigykedem a "minőségi német környezetre" ahol ilyen óvoda(és egyéb)nácik korzóznak. Már ha ez így lenne ahogy mondod, de még csak nem is így van. Ha mégis így lenne és a te elköltözésed miatt fogy a lakosság, akkor az pláne arra ösztönöz hogy itthon maradjak. Olyan vagy mint egy megelevenedett modorosblog-novella. Hahaha.

Na jól van, már csak Ford Fairlane-t tudnám idézni, de azt meg úgyse értenéd. Részemről ignore on.
Válasz erre
fogyókúra 2010.10.13. 14:20:43
@Csirke72:
"
Asszem a fö különbség ami engem itt megfogott, az a nyugodt élet, amit otthon el sem lehet képzelni és az egymás iránti tisztelet:)"

Na ez utóbbit kéne itt is gyakorolnod! :-DDDDDD
Válasz erre
fabagoly 2010.10.13. 14:21:50
@Zed is dead: így van...
Válasz erre
Borcsika 2010.10.13. 14:23:19
az pedig, hogy a német gyerkek übermenschek, meg van a külön véleményem. jártak hozzánk középiskolások Münchenből, és botrányos volt a tudatlanságuk egyetemes dolgokban, értsd matek, történelem, földrajz. Van ott még mit csiszolni.
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 14:24:05
@mérien:

Ez hülye példa mert erre van a németeknek is:

www.welt.de/wissenschaft/innovationen/article3067450/Deutsche-Forscher-entwickeln-Display-fuer-Blinde.html

Èn a szinvoonalról beszéltem!

Amugy ettöl a szinvolana az oktatásnak nem komoly csak a fiataloknak yok a képességeik. Ez olyan mint a sport, amiben a mygarok igencsak elmaradtak.

A legcikibb, hogy még egy VB-re se jutottak ki:(

Amikor a magyarok aranyérmet nyernek egy VB-n meg se jegyzi a TV.
Válasz erre
mérien 2010.10.13. 14:25:10
@Borcsika: Esetleg a nagy öntudatukat is lehetne csiszolni:) Mert az viszont alapból megnőtt nekik:)
Válasz erre
fogyókúra 2010.10.13. 14:26:01
@Borcsika: pontosan ezt szerettem volna megtudni én is. Németországban élő barátnő szerint (nem törökök lakta 0 színvonalú helyen él- ahogy Csirke célzott rá) semmi extra nincs az ovijukban, a gyerekei gyakorlatilag semmit se csinálnak, amit tudnak, azt a különórákról tudják.

De hogy mitől lehet egy ovi világszínvonalú? :O

Hiszen az ovinak "csak" az a célja, hogy szocializálja a gyereket, felkészítse az iskolára tárgyi tudással és fejlessze azokat a részképességeket, amiben a gyerek gyenge.

Ezt próbáltam megtudni érvekkel alátámasztva Csirkétől, de sajnos nem méltatott érdemi válaszra. Se érveket nem tudott mondani, se objektív dolgokat.
Hát ez van.
Válasz erre
booom 2010.10.13. 14:27:21
Ahogy én tudom, a felmérések szerint a 9-10 éves kor előtti nyelvtanulás nem jelent előnyt azokkal szemben akik ekkor, vagyis 9-10 évesen kezdik.
1-2 év alatt pontosan ugyanolyan szinten lesznek, a korábban nyelvet tanultak és az ekkor kezdők.
Az egyetlen különbség amit kimutattak, hogy akik a korai nyelvtanításban részesülnek később kisebb százalékban hagyják abba egy bizonyos cél, pl. nyelvvizsga elérése után, többüknek válik élethosszig tartó "hobbivá" a nyelvtanulás...
Válasz erre
mérien 2010.10.13. 14:27:46
@Csirke72: A sportnak több ága is van, kedves Csirke!
Lásd kajakkenu, vizilabda, úszás. Nem csak a labdarúgás létezik ám...Több sportágban is kijutunk VB-re, és még eredményt is érünk el,nincs igazad...
Amellett nagyon gáz,ha egy (volt) magyar ember ekkorákat köp vissza, no komment.
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 14:29:04
@fogyókúra:

Hol?

Most irtam nem vagyok otthon. Itt ülök notebokkal az ölemben:)

A nyugodságot arra irtam, hogy itt nyugalom van ellentétben az otthoni élettel.

Nincsen kapkodás, helyette minöségi munka van.
Megvan az oka, hogy az emberek miért 8 órát dolgoznak. Igy nem lehet, hogy az a minöség és az egészség rovására menjen.
Válasz erre
booom 2010.10.13. 14:29:29
lemaradt: természetesen ez alól a kétnyelvű környezet (kétnyelvű szülők stb.) kivétel
Válasz erre
Borcsika 2010.10.13. 14:31:42
@Csirke72: vannak más sportágak is, amiben jelekednek a magyar sportolók, és bizony óvodás korban kezdik, és sokra viszik. nem mindenki szeretne bunkó "fubbalista" lenni. van aki nem csak a természet adta kondicióit kivánja kihasználni, hanem azt is, amit a genetika a fejébe "tömött".
róluk miért nem emlékezel meg? tán csak azért, mert oly proli vagy, hogy a fociig jutottál.
mellesleg a vb-n csúfos volt a német vereség, valljuk be. potyagóllal kikapni. éppen nyaraltunk akkor, és a te kis németeid aznap reggel nagy arccal köszönés nélkül méltatták játékosikat a pultosoknak, este pedig szemlesütve kullogtak a szobáikba. és kinevettem őket, mert sehol nem láttam azt az "über alles" fejet.
Válasz erre
booom 2010.10.13. 14:32:38
Anyafej: nincs a közeletekben egy waldorf?
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 14:32:42
@Zed is dead:

A kond ott kezdödik, hogy te neked nem áll módodban eldönteni hogy hol lakjál kiscsávó.
Vágod?

Te otthon kell napi 10-en órában alázkodnod, hogy tulélj de felölem egész nap pancsolhatsz a Plattenseeban...

Sajnos a magadfajta irigy acsarkodó proli magyar miatt tart az ország a csöd szélén.

Nem te voltál véletlenül a MAL környezetfelelös mérnöke?

Überciki vagy ezzel a kisstilü primkó irigy fröcskölödéseddel:(((
Válasz erre
Borcsika 2010.10.13. 14:33:55
@Csirke72: nyugodt=befejezett melléknévi igenév
tehát a továbbiakban kéretik igy alkalmazni: nyudotságot
Válasz erre
Borcsika 2010.10.13. 14:35:46
@booom: a waldorf nem biztos,hogy megoldás, ha dolgoznak, mert az csak fél napos, és csak 4-4,5 éves kortól veszik fel a gyereket.
Válasz erre
Zed is dead 2010.10.13. 14:36:26
@fogyókúra: Ugyan, hát megmondom én neked, mitől világszínvonalú egy német óvoda! Attól, hogy csirkepajtás csudálatos magzatai a sugárzó fényességükkel beragyogják. Amelyet természetesen nemző atyjuk és szülő anyjuk szent hagyatékaként tisztelhetünk bennük. Különösen mint a különösen érzékeny empátia, a tisztelet, a kultúra és intelligencia. Mely lelki erények - kétség sem férhet hozzá - tökéletes testi egészséggel és kondícióval párosulnak, hiszen az egész család rendszeresen indul a reggeli csirkefutamon, melyről az oberkrenkstadti falusi kábeltelevízió mindig azonnal tudósít és a hírt ingyen hozzáférhetővé teszi a szindikált médiák felé is (az más kérdés hogy Őket már nem igazán érdekli, legfeljebb a WTHS kategóriában, de abban sokkal nagyobb közös tudásbázisú infók is vannak, lásd celebrity-kategoriák). Csirke egyébként nem győz betelni a német überwelt színvonallal más témákban is, bármely bloghoz képes úgy hozzászólni, hogy abból kijöjjön, hogy

- németbe' a legjobb élni, és Ő ott van
- a Riviéra nagyon szép és neki ez a kedvence

Hmm, simán lehetne szociológia doktori értekezést csinálni róla.
Válasz erre
Borcsika 2010.10.13. 14:36:47
@Borcsika: nyugodtságot
Válasz erre
quadrocs 2010.10.13. 14:36:55
Teee... Csirke: ugye nem baj, hogy egyszer kiestél a szerepedből?

"...oriási a külömbség a nyugateurópai országok és a balkán között. Ès ez a különbseg egyre nagyobb."

Írd már következetesen rosszul a szavakat légyszi :)
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 14:37:12
@Borcsika:

A németek rugták a legtöbb gólt a VB-n és 1 potyagól sem volt.

Inkább a spanyol volt überciki aki 1 svájctól kikapott és a végén 1 potyagóllal lett VB bajnok:(

A mondás ugytartja, hogy a VB bajnok legyen méltó a címére de amit a spanyolok produkáltak az nagyon gáz volt. Ennél jobb egy VB 3. hely is:)

Mellesleg az arányok nem stimmelnek. Nézzük már meg hány komoly magyar sportolonk van a németekkel szemben???
Baumgartner=szégyen, még próbálkozásnak is rossz.

Erdei Zsolt az igen. Ö az egyetlen + 1-2 uszó aki komolyabb szinten nyomja de ennyi.
Válasz erre
mérien 2010.10.13. 14:37:44
Igaza van Booom-nak, tárgyhoz vissza. Provokációra oly sokan ugrottunk:)
Válasz erre
Borcsika 2010.10.13. 14:38:05
@Zed is dead: hülye :-DDDDDDD
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 14:40:04
@Zed is dead:

Mit irigykedsz és propagálsz? Èn el tudom ismerni, ha valami jó.

Az viszont szánalmas amikor a magyarországi helyzetet polirozod!

Nem kell cinikuskodnod. Menj a vidámszinpadra és ott virits te szarzsák!

Azért mert te nem teheted meg nem kell játszanod a hülyét!

Tudod miröl beszélek!
Válasz erre
Borcsika 2010.10.13. 14:41:46
@Csirke72: vizilbda női-férfi, kajak-kenu, kézilabda, öttusa, úszás, stb.
ezekről a sportágakról teszem fel nem hallottál. létezők. nézz utána a gugliba. úgyis annyira ráérsz. gondolom gyerekek a világszinvonalú óvosában sprehelik a dojcsot, te meg otthon vakargatod magad szines üvegcserepekkel. folytasd ez utóbbit, és takarodjál már el innen. blogolj németül, és fejleszd ezáltal a nyelvtudásodat, hogy klassz kis neonácikat nevelhess. német nyelven.
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 14:42:43
Gyerekek nem tök mindegy?

Ti otthon "élvezietek" Magyarország "elönyeit", én ezekröl lemondok és maradok ebben a szar "igénytelen" környezetben:))))
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 14:43:31
@Borcsika:

Ez lehet, de mint irtam nem vagyok yo magyar helyesirásból mivel gyerekkorom óta németben élek:)

Asszem ez igy elnézhetö:)
Válasz erre
Borcsika 2010.10.13. 14:43:38
@quadrocs: hihi, hogy te miket veszel észre.
ügyes...
Válasz erre
Csirke72 2010.10.13. 14:44:37
@Borcsika:

De nem világszinvonalban:)

Sehol 1 TV nem ad le hireket a magyar eredményekröl, mert annyira elenyészö számban van.

Sajnos ez tény:(

Borcsika 2010.10.13. 14:48:36

na, vissza az alaptémához, szerintem a posztoló próbáljon meg beszélni az óvónénikkel, és rávezetni őket, hogy mi a kulcs a gyermekéhez, hogyan lehet "megpuhitani" a gyerkőcöt. ha 12 héten belül nincs látványos eredmény, akkor érdemes beszélni a vezetővel, és egy olyan csoportba áttetetni, ahol a szülőknek legalább szimpatikus az óvónéni, mert úgy mégiscsak egyszerűbb meggyőzni a gyerkőcöt, hogy jó lesz az oviban, mint úgy, hogy a szülő is hidegrázást kap az óvónéniktől.

mérien 2010.10.13. 14:54:04

@lájon: Valahogy minden poszton megjelenik egy-egy provokátor. Tényleg, vajon ezért fizetnek vagy csak a számok nagy törvénye alapján kerül be egy-egy személyiségzavaros elme, aki szórakoztatja a jónépet, de főleg saját magát?:)

Borcsika 2010.10.13. 14:54:41

@Borcsika: 1-2 héten belül

@Zed is dead: marad a gyerek, ha játszik. azért csinálja, hogy ne legyen kedve senkinek olvasni a kommenteket. jellemző kis stilű bunkó.

lájon 2010.10.13. 14:55:16

@Zed is dead: @mérien:
Itt a válasz. :)
Ezért provokál, mert ettől van sok komment!! ;)

Zed is not dead yet 2010.10.13. 14:55:59

Welcome here ladies and gentlemans our chicken copy/paste performance site!

Zed is not dead yet 2010.10.13. 14:59:26

Figyelem, moderátort kérünk az egyes kasszához!

Szökött csirke, szökött csirke!

Személyleírása: enyhén még grill, kissé tokos a szárnyain, belül teljesen üres, konyhakész. Csomagolásán jól látszik a frissen hamisított (elmosódott) TÜV pecsét, lenn a püspökfalatjánál. A pecsét körül lilás elszíneződés, alighanem a kicsit vehemensebb bélyegzőkezelés lehet az oka.

mérien 2010.10.13. 15:00:15

@lájon: Na, de fizetnek érte?:))))) Ezt mondd meg, kérlek.:) Nem mintha eme nemes hivatás érdekelne, csak hogy tudjam, már ezéé is lehet kapni valamit, azon kívül, amit a pofánkra.

Zed is not dead yet 2010.10.13. 15:00:44

Na, jól van, ez tényleg szánalmas. Amúgy se csirkeidomár a szakmám. Sziasztok.

lájon 2010.10.13. 15:03:02

@mérien: Ha fizetnek ezért is, akkor felhagyok a melókereséssel és beállok provokátornak. Ennyi hülyeséget én is össze tudok hordani. :) De vajon hol lehet ezt kideríteni?

mérien 2010.10.13. 15:05:24

Valóban, végezetül,ha itt vagy még Anyafej:
Próbálj meg beszoktatást kérni az óvónéniktől, hogy egy darabig ott lehess,aztán szépen lassan egyre kevesebb időt ott tölteni, s csak figyelni a csemetédet.
Ha még így is nehézségekbe ütközik, akkor beszélj az óvónénikkel, hogy segítsenek a kislányodnak a beilleszkedésben, s beszélgess vele sokat, meséltesd. Sok pozitív kérdés, s csak kevés negatív, hogy azért azt is ki tudja beszélni. Minden jót!

Billy Cole 2010.10.13. 15:05:35

@Csirke72: ez szép volt!

Az viszont érdekelne, hogy a hurkás faszba van neked ennyi időd te vállalkozó zseni, hogy július 10-e óta tele fossad az összes címlapra kitett blogot az indexen ezekkel a provokatív faszságaiddal?

Vagy már akkora király vagy, hogy most is St. Tropez-be fekszel a plázson és nyomkorászod a prosztatádat?

Cecan 2010.10.13. 15:07:22

Csirke72 - Zseniális. Tényleg, ki a fene számítana egy ilyen blogon trollokra?! Én is kezdtem hinni, hogy van még olyan surmó aki 2010ben konzekvensen azt írja/mondja, hogy "németbe". Am. jó húzás volt az a kijelentés is, hogy a magyarok nem jutottak ki még VBre, csak a közeget választotta meg rosszul. Erre az anyukák pont nem fognak ugrani.

Zed is not dead yet 2010.10.13. 15:10:09

@Cecan: Ezen a szinten tudod, nehéz neki jól célozni a mondókáival. Egyébként vannak focibolond anyukák is, bármi megeshet. :)

lájon 2010.10.13. 15:15:57

@Zed is dead: És van itt néhány apuka is a biztonság kedvéért. :) Valakit csak eltalál ez a vaktában lövöldözés... :)

Zed is not dead yet 2010.10.13. 15:38:04

Mindig azt gondolom, hogy ezek a trollok élőben nem mernék ugyanezt csinálni.

Aztán nemrég élőben találkoztam egy autóvezető, nőnemű trollal, aki szuperbruttó volt 40 kiló, de darázs lakott a nunijában, az tuti.

És akkor rájöttem, hogy fingom nincs mit kéne csinálnom. Mert meg mégsem üthetem, akármilyen is. Szóval a troll-univerzum végtelen. :)

Valamit biztos a maiból is tanultunk. Ha nem is azt, hogy mi a tuti ellenszere az óvodai problémáknak.

lájon 2010.10.13. 15:42:21

Na igen, visszatérve az eredeti témához, kedves posztoló anyuka szerintem kicsit túlizgulja a dolgot. De ez anyai ösztönének egyenes folyománya, teljes mértékben meg bírom érteni.
Használható jótanács nincs, mindenkinek más válik be, úgyhogy én csak kitartást kívánok neki. Biztosan meg fog oldódni a dolog. Főleg, hogy a gyerek szeret oviba járni, nagy gond nem lehet...

2010.10.13. 15:43:17

Figyelj Csirke örülök hogy imádod a németeket az óvijukat juhé, akkor ne szólj bele a magyar lúzerek lúzer óvijainak a problémájába jó? Nevetséges amiket írsz. A gyerekeidet nem ide járatod, tehát fogalmad sincs (hiába hallottál bárkitől bármit is) mi van itt ebben az országban az óvodákban. Mert nincs fogalmad, mert nem ide járatod őket és kész. Nagyon magas színvonalú a magyar oktatás minden területe kezdve a bölcsődétől az egyetemig. Vannak rossz helyek is. De ne mond, hogy ha én most kimennék németbe nem találnék ótvar szar óvodát, ahol netalántán még verik is a gyerekeket. Mert ilyen mindenhol van. Sajnos. Nem tudom honnan veszed, hogy itt minden szar és alsóbbrendű mint mondjuk bárhol máshol a világon. Ha bármelyik magyar gyereket megkérdezed, hogy hol van Dánia, Chile, Kína, Nigéria stb és mi a fővárosuk, államformájuk, történelmük fújják mint a kis angyal, a nagy boldog nyugaton a szomszéd országot se ismerik. A nagy nyugaton olyan alap tudással rendelkeznek az emberek ami itt 8 általános végén is szégyen lenne. Amerikában gimnáziumban komoly feladat a BETŰZÉS! Itt a szar kis hazánkban már általános 3-ban nem betűznek az emberek mert gáz.
Lehet, hogy nem olyan csúcs szuper itthon a felszereltség bizonyos óvodákban vagy akárhol, mint ott a fényes boldogságban, de az nem jelenti, hogy szarabb bármivel is.
Csodálom hogy a zseni gyereked 3 évesen már tanult számolni, de tudod vannak béna kis hülyék, akiket meg kell tanítani mert nekik valahogy nem a számolás a hobbijuk. És ha évtizedek óta úgy érzik a SZAKEMBEREK, hogy ezt oviban kell tanítani játékosan, hogy később ez ne legyen probléma, akkor ott tanítják meg, ettől se fog a gyerek kikészülni, hogy almákat, meg paprikákat számolgat.
Tökre egyet értek veled, hogy jó a nyelvoktatás oviban, de minden más amiket írogatsz szégyenletes. Van ám nekem is kinn németbe volt osztálytársnőm és egy rossz szava sincs a hazájáról, pedig tudja, hogy amit ott kinn elért itt lehetetlen lett volna, de nem dörgöli senki orra alá, hogy háhá én a mennyben élek ti meg nem.
Ha ennyi szabad időd van légy oly jó és játssz a csodás gyerekeiddel ne a gép előtt ücsörögj és pazarold ránk idióta magyarokra az idődet.

Borcsika 2010.10.13. 15:43:49

@Zed is dead: Azért én leitrtam, hogy szerintem mi az amit tehetne Anyafej, csak kérdés, hogy ki tudta-e mazsolázni abból a vagon fos-ból, amit ez a baromfi generált.

Talindra Amalith 2010.10.19. 13:46:01

Szakmai szemmel megjegyezném, hogy mi hogyan csináljuk, az óvodánkban a beszoktatást. Az anya/apa bejön a gyerekkel már előtte ismerkedni (környezet, gyerekek, felnőttek. Az első napon bent van a gyerekkel együtt a csoportban délelőtt, kb 4 órát. Másnap szintén ez történik, csak közben elmegy az anya/apa kb fél-1 órára pl. bevásárolni. Ezt az időt folyamatosan növeljük, a gyermek folyamatosan megszokja, hogy egyre több időt tölt a szülő nélkül, aki MINDIG VISSZAJÖN ÉRTE. DE NEM BEDOBJA REGGEL 7-KOR, ÉS CSAK DÉLUTÁN 5-KOR JÖN ÉRTE VISSZA. Nekünk van most egy 3 éves fiúnk, aki bölcsődéből jött át, nála is ez volt a módszer. Ő is sírt először mindenért. Ha vigasztaltuk és ölbe vettük, akkor azért, ha nem ezt tettük akkor meg azért. 2 - 2,5 hét után már egyáltalán nem sírt, sőt még ott is aludt (a gyermek kérése volt). Természetes reakció, hogy sír a kicsi. Egyrészt azért, mert ott maradt egy számára idegen környezetben, ismerős személyek nélkül. Másrészt a sírás jobb esetben a 2. -3. hét után már csak neked szól, hogy lelkiismeret furdalást keltsen benned (ez a sírás kb 5-10 perces).
Nem azért veszi ki a kezedből a gyereket az óvónő, mert szadista, hanem azért, mert akkor az elválási idő naponta kb 1 óra lenne. De azt azért remélem nem gondoltad komolyan, hogy a másik kb 24 gyereket (nálunk 25 van egy csoportban) meg hagyja figyelmen kívül.

Örülj annak, hogy a kicsi oviba akar menni betegen is. Lehet, hogy hiányoznak neki a többiek.Valószínűleg a reggeli sírás, akkor már csak neked szól (hogy a szörnyű szülő érzését keltse benned a gyerek).

ui.: Ne lepődj meg, ha 1,5 hét betegség után a kicsi orvosos játékot szeretne játszani otthon, vagy az óvodában. Természetes reakció lesz, hogy kijátsza magából az élményt.

Talindra Amalith 2010.10.19. 14:34:26

Kedves Csirke!
Jobban tennéd, ha befognád a szádat, és nem játszanád az eszedet. Attól még, hogy kint élsz ,,németbe" ahogyan te hívod, (bár még a 4 éves gyerek is a teljes nevén Németországnak mondja) nem kéne itt osztanod az észt. Egyet értek az előttem szólókkal. Gyöngyvirágom, már NEM OKTATÁS VAN AZ ÓVODÁKBAN, HANEM JÁTÉKON ALAPULÓ TEVÉKENYSÉG KÖZPONTÚ FOGLALKOZÁS. Aminek minden percének játéknak kell, hogy legyen, játékosan ismertetjük meg a gyerekekkel a dolgokat. Mivel a gyermek alapvető tevékenysége a játék. 1-1 nap nem úgy néz ki, hogy reggel bemegyek, hasamra csapok és akkor döntöm el, hogy ma mit csinálunk... 3 hónapra előre meg kell tervezni, hogy mit csinálunk, milyen témakörben, és a pedagógiai naplóban kell rögzíteni. Még a játék időben is történik az óvodapedagógus által tudatos, de a gyerek számára észrevétlen tanulás. pl.: Kockavár építésénél:melyik kocka nagyobb, kisebb, nehezebb, könnyebb.
Az óvodáskorú gyermek hangszeren való tanulásáról (kivétel az óvodai hangszerek: triangulum, dob...stb) meg az a véleményem, hogy baromság. Kodály szerint is káros a gyereknek óvodás korban hangszeren tanulni.

A csodás német óvodádról meg csak annyit, hogy Brunszvik Teréz 1828-ban hozta létre Közép-Európa és Magyarország első kisdedóvodáját. A csodás németeid csak évek múlva kérték Brunszvik Terézt, hogy segítsen nekik óvodát létrehozni...
süti beállítások módosítása