HTML

mert anyának lenni jó

Hétköznapi problémák érdekelnek, a gyerekneveléstől kezdve az óvodákon és iskolákon át egészen odáig hogy hol és mit érdemes vásárolni a csemetének.

Írj nekünk!

Várjuk tőletek a legkülönfélébb történeteket, kérdéseket, aggodalmakat, ami veletek vagy gyereketekkel megesett. A történeteket közzétesszük, a kérdésekre pedig igyekszünk megtalálni a képességeinkből kitellő legjobb választ. anyaklub@gmail.com

Friss topikok

Linkblog

Online

Geréb, elég? Elég a tévhitekből!

2010.10.11. 11:58 JanetKing

 

     

     Agymosott nők, akik csak a saját kényelmükkel törődnek – bélyegzik meg sokan az otthonszülés híveit ma Magyarországon. Fontosabb nekik, hogy milyen zenét hallgatnak, milyen aromaterápiás mécsessel világítanak, sőt még az is, hogy milyen színű a fal, mint a saját gyerekük egészsége. – folytatódnak a vádak. Pedig, az otthonszülés híveinek is születendő gyermekük egészsége a legfontosabb. Egy anyuka sem azért akar otthon szülni mert szociopata vagy nem tetszik neki a kórházi vakolat színe. Mégcsak azért se, mert gyertyafénynél vagy válogatott zenék dallamára akar szülni. Hanem, mert a kórházi szülés protokollja olyan beavatkozások sora, amelyek nem minden esetben az anya és a baba érdekét szolgálják. Ezzel szemben az otthonszülés háborítatlan (mentes minden beavatkozástól).  Egyébként pont ezek miatt a felesleges beavatkozások miatt van, hogy a kórházi csecsemőhalálozás 8ezrelék, az otthoni 1 ezrelék alatt van!!!


 

 

 

A A természetes szülésnek ugyanis  van egy időtartama, ami az anya és a baba számára ideális. A kórházi szüléseknél ez az időtartam a természetesnek fele-egyharmada. Mind a kórházi viszonyok, mind a szülészorvos érdeke, hogy a szülés gyorsan menjen végbe, hiszen a kórházban sem a hely, sem az idő nem adott ahhoz, hogy egy baba a maga tempójában jöjjön a világra. Siettetni kell. Van olyan eset, amikor ez a baba (és a mama) érdeke is, de általában nem, hiszen a felgyorsított szülés egyikőjük szervezetének sem jó. A felgyorsítás érdekében a protokoll a burokrepesztéssel kezdődik. Az orvos egy éles eszközzel kiszúrja, kicsípi vagy felhasítja a magzatot körülölelő magzatvizet tartalmazó burkot. Innentől a baba fertőzések veszélyének van kitéve, rögtön következik az oxitocin infúzió,amivel felerősítik és sűrűbbé teszik a méhösszehúzódásokat. Az oxitocin infúzió folyamatos erős fájásokat generál, amivel a kismama hosszasan kínlódhat, hiszen a méhszáj nem tágul, de sebaj, a méhszájat kézzel is lehet tágítani, és az orvos igazán nem érti, hogy a kismama miért retteg minden fájásnál, miközben ezt a beavatkozást végzi… Ezek azok a kötelező beavatkozások, amik miatt sok kórházi szülésnél valamilyen probléma lép fel.

o       Sajnos, a kismamák hiába tájékozódnak, informálódnak, terveznek a szüléssel kapcsolatban, kevesen vannak, aki tudatosak tudnak maradni a kórházban, képviselni tudják a saját és gyermekük érdekét, ellen tudnak / mernek szegülni az orvos parancsainak. És őszintén, ki az, akinek az (akár választott, fizetett) orvosa minden vizsgálat előtt elmondta mit miért (?) csinál, majd kérte a beleegyezését?

o        Egy másik kérdés. Mo-n (talán egyetlenegy kh-tól eltekintve) kötelező magas szülőágyon fekve szülni, (magára a kitolásra gondolok) noha ez ellentmond mind a biológia mind a fizika törvényeinek. Vajon  miért? Talán, hogy az orvosoknak ne kelljen kényelmetlen pozícióban fogadniuk a magzatot?

o        Egy nő, aki anyai létének legmagasztosabb pillanatit éli át a kórházi dolgozóknak egy rutinest, egy egyenhálóinges elmosódott alak a tömegben, valaki, akit a hathetes kontrollon sem ismerünk meg.

o       

Ma Magyarországon sokaknak van igénye arra, hogy otthon hozzák világra a gyermeküket. Joga van bárkinek is pálcát törni felettük?

11 komment

Címkék: szülés kórház otthonszülés ágnes geréb

A bejegyzés trackback címe:

https://anyaklub.blog.hu/api/trackback/id/tr662362595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Riso 2010.10.11. 19:33:10

A kórházakban IS megtörténnek a problémák. Mert nem lehet mindenen segíteni még akkor sem, ha a legnagyobb jóindulattal, felszereltséggel, és tudással állnak is hozzá. Ugyanis az orvosok is csak a tudásuk legjavát tudják adni, azonban nem Istenek. Az viszont teljesen egyértelmű, hogy, hogy ezek megléte mellett hatványozottan mennyivel nagyobb az esélye az anyának és a babának is egy hirtelen fellépő komplikáció esetén.Szemben egy olyan helyzetben, ahol se orvos, se felszereltség!

A kórházakban sokkal, sokkal nagyobb az esélye, hogy sikerül segíteni. Ez nem egyenlő a 100%-al. Ezt soha, senki nem írta. Viszont az esély sokkal, sokkal nagyobb. ÉS: míg ebben a helyzetben mindenki elmondhatja, hogy a tőle telhetőt mindent megtett ( a szülők is), addig otthonszülésnél a beszorult gyerekkel ezt nem mondhatja el.

JanetKing 2010.10.12. 08:54:12

@Riso: De a kórházakban eleve nagyobb az esélye annak, hogy komplikácó lép fel, mert nem hagyják háborítatlanul szülni az anyákat. Ilyen szempontból az otthonszülő anyák tesznek többet a gyerekeikért!

Dia_anyu 2010.10.12. 11:18:33

Én háromszor szültem korházban /nem voltam eléggé bátor ahhoz, hogy otthon szülést válaszam/. Úgyhogy vannak vegyes érzelmeim.
Az otthon szülést nagyon-nagyon ellenzőknek üzenem, hogy a korházban mesélték a szobatársaim /mivel velük történt meg/ a világ leggusztustalanabb dolgát. Két szobatársam szült majdnem egyszerre. Aki másodjára szült, ő előbb érkezett egy kicsivel. Az ő szülésznője átment a másik szobatársam /először szült/ szülésznőjéhez, és tapasztalta, hogy ez az anyuka előrébb tart. Majd visszament a saját kismamájához és megsürgette, mondván: Nehogy már az először szülő hamarabb végezzen!
Ami roppantul idegesítő, hogy fájások alatt 2x kell elsorolni, hogy ki vagyok, mikor születtem stb.
Na arról ne is beszéljük, hogy perces fájások alatt állandóan kérdezik, hogy hol tartok.
Második szülésnél labdán vajudtam, majd egyszer csak jöttek a tolófájások, de én még a labdán ültem. A szülésznő közölte, hogy álljak fel és mászak fel az ágyra /ami majdnem a gerekamnál volt/. Én közöltem, hogy nem tudok. Erre ő, hogy dehogynem fel tudok állni. Én ismét közöltem, hogy nem. Erre ismét közölte, hogy feltudok állni, így álljak fel és másszak fel az ágyra. Ja és eközben megtiltották, hogy nyomjak.
Na azért volt jó dolog is. Az orvosom, az átlaggal ellentétben, végig ott volt, és megdicsért, hogy ügyes voltam.
Bocsánat, hogy ilyen hosszú kommentet írtam, de kikívánkozott már belőlem.
Meg mernék egyébként esküdni, hogy azok között akik korházban szültek, azok között nagyobb számban vannak olyanok, akik közlik, hogy nem kívánnak többet szülni, mint akik otthon szültek.

Kár, hogy Magyarországon nincs egy olyan köztes alternatíva, mint pl Amerikában. Ami se nem korház, se nem otthon, de természetesen.

JanetKing 2010.10.12. 14:54:13

@Dia_anyu: De jó, hogy elmesélted! Pont az ilyesmit tartom én is elfogadhatatlannak a kh-i szülésekben! A folyamatos veszényszavakat, most emelje fel a csípőjét, álljon fel, feküdjön le, most ne nyomjon, stb! És, hogy még mindig nem lehet poziciót választani a kitolásnál! Na meg ezek az extra magas ágyak, amikre lépcsőkön kell felmászni... És ez sem csak a szülőnő kényelméről szól, mert ki tud ellazulva vajúdni, ha közben folyamatosan egrecíroztatják? És ez a babának sem jó!

oolajtoo 2010.10.13. 09:42:48

"Magyarországon sokaknak van igénye arra, hogy otthon hozzák világra a gyermeküket. Joga van bárkinek is pálcát törni felettük?"

felettük nincs. meg kell teremteni ennek a lehetőségét. ellenben amíg ez nincsen meg, addig ez veszélyeztetése a születendő gyermeknek.

értem én hogy az anyák lelkivilágának jobb, ha lelkileg símogatva vannak, és nem kommandírozva, de az sokkal jobban fog fájni, ha esetleg értelmileg visszamaradott lesz a gyerek, egy olyan szituáció után, amiben ha lett volna OTT (és nem 15 percnyire) egy orvos elkerülhető lett volna egy gyermek esetleges megnyomorítása.

habár amennyit a szülészonek lassan kell fizetni, simán mehetne otthon is szülés.

az nem válasz egy ilyen kérdésben, hogy Isten akarta úgy hogy az 5 gyerekből 1 ilyen legyen. ő nem akart ilyet. te csináltad ilyenre, a te döntésed.

samudenis 2010.10.13. 11:50:31

Bakker, nem is így megy!! Egy: megindul a szülés, otthon. Telefon szülésznőnek: szülésznő elindul a kórházba. Beérkezel, megvizsgál az éppen ügyeletes. Befekszel egy vajúdóba, kísérőd is veledjöhet. Szülésznő beér, megvizsgál, javasolja, hogy sétálj, csináld, ami jól esik, a baba jól van, erről bizonyos időközönként megbizonyosodik. Ha kitágultál mehetsz a szülőszobára, ott még várnak, hátha elfolyik a magzatvíz, ha nem repesztenek. Ha nem, akkor sor kerül az első beavatkozásra: repesztés. Semmi extra, semmi fájdalommal nem jár. Utána oxitocin nélkül is jönnek a fájások, megint csinálhatod, amit szeretnél, senki nem zavar. Aztán, ha sehogy sem működik a dolog, akkor jön az oxitocin, ha így sem megy, akkor jön a műtő. Nincs semmi szükségtelen beavatkozás.

hvuk 2010.10.13. 11:51:52

Amikor én születtem, akkor édesanyám orvosa a természetes szülés híve volt. Akkoriban ez még nem volt divat, nem úgy mint ma. Anyám kitalálta (bebeszélte magának), hogy a csillagászati tavasz első napján (március 21.) fog engem megszülni. Vélhetően ennek hatására meg is indultak a szülési fájdalmak, ő meg persze gyorsan be is ment a kórházba. Orvos mondta neki, hogy nem ad be semmit, szépen megvárjuk amíg kijön a baba, majd a természet tudja a dolgát. Anyám szép nyugodtan várt a sorára és feküdt bent a kórházban. Eltelt egy nap, nem akartam kijönni, eltelt még egy, akkor sem. Mindeközben anyámnak rendszeres szülési fájdalmai voltak, magyarán elvileg órákon belül várható votl a szülés. Végül 10 napig feküdt bent a kórházban, rendszeres 10 perces fájásokkal, míg aztán nagy kegyesen úgy döntöttem, hogy akkor én kijövök. Vélhetőleg a gyakorlatilag 10 napos vajúdásnak köszönhetően nem volt problémamentes a szülés, magzatvizet nyeltem, nem akartam lélegezni, ezért leszívták egy csövön a tüdőmből a magzatvizet, ettől tüdőgyulladást kaptam, így további két hétig voltam kórházban, ráadásul a születéskori oxigénhiányos állapot miatt enyhébb epilepszia (Ptimál a neve) alakult ki nálam. Szóval erősen Tajgetosz pozitív voltam. :)

Ezzel azt akartam csak megmutatni, hogy önmagában az, hogy valami _természetes_, még nem jelenti azt, hogy _jó_ is. ÉS persze a mesterséges sem feltétlenül rossz. Az az érv, hogy van neki egy saját menete amitől eltérni "csúnya, rossz dolog, köpöd ki!", egyáltalán nem állja meg a helyét. A nők évezredekig úgy szültek, hogy a segítők nem mostak kezet előtte, ergo nyilván ez a természetes és ma is mosdatlan szutykos bábáknak kellene a világra segíteni a gyerekeket. Mert ez a természetes, nem? Meg anyám is hagyni kellett 10 napig vajúdni, mert hát az a természetes! A gyilkos galóca meg a maga természetességében a létező legegészségesebb dolog, nem?

Végül még egy dolog. Nálam az otthon szülő nők képe összekapcsolódik a homeopátiával, a feng shu-val, a hóroszkóppal, az akupunktúrával, a rádiesztéziával és a többi hasonló sületlenséggel. Nem állítom, hogy minden otthon szülést választó nő ezekre is bukik, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy nagyon nagy többségük igen. Ez pedig erősen csökkenti a komolyságukba vetett hitemet.

Mindezek ellenére engedélyezném az otthonszülést. De én a drogfogyasztást is legalizálnám (pedig nem is vagyok drogfogyasztó), meg úgy általában minden egyebet ami az emberek személyes döntésén alapul és másnak nem káros. Szóval én lehet, hogy nem vagyok mérvadó ebben a kérdésben. :)

JanetKing 2010.10.13. 16:12:55

@samudenis: Hát már startból pont az a burokrepesztés az első indokolatlan beavatkozás, amiről írsz :)

JanetKing 2010.10.13. 16:17:26

@hvuk: Hú, hát anyukád szüléstörténete nem semmi! Az otthonszülés nem azt jelenti, hogy hagynak valakit napokig magában szenvedni :( A szüléskisérő csak Rád figyel, neki nem szempont, hogy hazaérjen a magánrendelésére, vagy vacsorára, vagy akármikorra, és ezért indokolatlanul felgyorsítsa a szülést, de azt se fogja hagyni, hogy egy anya tíznapig szenvedjen, pontosan azért mert az nem természetes,és nyilvánvalóan veszélyes!

JanetKing 2010.10.13. 16:19:28

@oolajtoo: az otthonszülő anyáknak is a gyermekük a legfontosabb! Az osz nem a lelkileg simogatásról szól. Ha az osz anyukáknak a kénylemük lenne a legfontosabb, akkor programozott császárt kérnének, nem?

manianyu · http://csaladifeszek.blog.hu 2010.10.13. 16:40:16

Ebben a kérdésben nehéz okosnak lenni.
Nálam úgy alakult, hogy az első fájástól számítva 21 óra múlva lett meg a babám, és ekkor már 37 órája nem aludtam semmit, teljesen ki voltam merülve, a végén burokrepesztéssel, oxytocinnal, a baba szívhangjának lassulása miatt oxygénnel, de egészségesen született meg. Én is a természetes szülés híve vagyok, de ha nem jól mennek a dolgok (és ezt előre nem tudhatod), akkor biztonságosabbnak ítélem meg a kórházat. Itt a baba szempontjait kell figyelembe venni.
süti beállítások módosítása