HTML

mert anyának lenni jó

Hétköznapi problémák érdekelnek, a gyerekneveléstől kezdve az óvodákon és iskolákon át egészen odáig hogy hol és mit érdemes vásárolni a csemetének.

Írj nekünk!

Várjuk tőletek a legkülönfélébb történeteket, kérdéseket, aggodalmakat, ami veletek vagy gyereketekkel megesett. A történeteket közzétesszük, a kérdésekre pedig igyekszünk megtalálni a képességeinkből kitellő legjobb választ. anyaklub@gmail.com

Friss topikok

Linkblog

Online

Kemény anya vagy lágyszívű?

2009.11.27. 23:42 Anyafej

Sok kisgyerekes szülő dilemmája éjszaka: ha sírni hagyom megzakkan, ha nem hagyom sírni én zakkanok meg.

Detti határozott irányvonal alapján neveli kisgyerekét, hagyja sírni, ha nincs nagy baj akár hosszan is. Anna épp az ellenkezője, ha megnyikkan a gyerek már rohan is. Mindkét gyerek föl fog nőni, mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai.


 

A lágyszívű anya nem alszik éjszaka, feszültebb mint korábban. A gyerek erősen kötődik hozzá, ezzel persze megteremti a biztonságos hátteret, ahonnan majd ki lehet tekinteni a nagyvilág felé, de milyen áron? Ha majd kikerül a gyerek a védőszárnyai alól, sokként szakad rá az ovistársadalom, ahol egyedül kell érvényesülnie. Viszont VAN hova visszatérnie, erőt merítenie. Mindig tudni fogja a gyerek, hogy hol van az Otthon és hol van „verseny”.


 

Ezzel szemben a kemény anya esetében, rendszert szül a határozottság. A gyerek megtanulja hogy este aludni kell, hisztivel nem ér el semmilyen sikert (ölelést, szeretetet sem). Ugyanakkor kisebb lesz a kötődése az anyjához, megtanulja , hogy bajban csak magára számíthat. Adott esetben akár erőszakosabb is lesz.

 

Vannak alapkövek amiket ugyanakkor érdemes betartani.

Egyrészt legyen rendszer a kicsik világában, a rituálékat villámgyorsan megkedvelik. Apa mesél, anyag etet, fürdés után az alvás jön stb. A következetesség talán még ennél is fontosabb. A gyerek tanulja meg, hogy ha feláll az asztalra, büntetést kap. Akkor is ha jókedvünk van és akkor is ha rossz. Különben összezavarodik, nem érti hogy egyik nap miért nevetünk azon, amiért a másik nap büntetjük.

Fontos az is hogy jó helyen húzzuk meg a határokat, minden rezdülésre nem érdemes reagálni, de ha nagyobb baj van arra már igen. Én például hagyom a gyerekeimet civódni, mindaddig, amíg nem durvul el a vita (pl. ütnek vagy löknek).


 

Az éjszakai alvásnál is fontos ez az egyensúly, igenis kell sírni hagyni a gyereket, de nem a végtelenségig és nem kezdetektől. Kell annyi időt szánni a gyerekre, hogy legalább megértsük miért sír. A csecsemő éhes, fél, anya kell neki. A kisgyerek álmodik, szobatiszta lesz. Ez zavarhatja. A nagyobbacska (értsd óvodás kor) meg frusztrált lehet a napi konfliktusoktól, amit az esti felsírásokkal próbál oldani. A kérdés már csak az, hogy hol a határ csecsemő-kisgyerek -és ovis között? És mikor menjünk be?


 


 


 


 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://anyaklub.blog.hu/api/trackback/id/tr931557650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JanetKing 2009.11.30. 14:01:57

Nem biztos, hogy a lágyszívű anya feszületbb lesz napközben, simán lehet, hogy tök jókat alszik ő is, nem?
És az is nagyon sarkos, hogy akinek erősebb a kötődése nehezebben illeszkedik be az oviba. Vannak anyák, akik kifejezetten büszkék rá, hogy a gyerekük sír, amikor elválik tőlük, mert ebben az erős kötődés jelét látják, pedig a bizalom hiánya is lehet. Ha egy gyerek erősen kötődik az anyjához, és bízik benne, tudja, hogy érte jön, stb. az nem fog sírni, és szuperül feltalálja magát az idegen közösségben is.
A következetesség tényleg fontos, de egy anyának vannak olyan láthatatlan antennái, amik jelzik, hogy most mi az amit nem szabad eröltetni. Pl. megkövetelem a gyerektől, hogy az oviban, ha érte megyek, egyedül öltözzön, ne nekem kelljen öltöztetni, de ha látom, hogy vmi miatt különösen kimerült, természetesen felöltöztetem én, nem fogok szívózni, attól tudni fogja, hogy mi a rendszer.

süsümama 2009.12.22. 23:02:20

@JanetKing: Én asszem a lágyszívű anyák táborába tartozom, de most hogy már két hete alszom:o)) nem panaszkodhatok... Voltak gyötrelmes napok, sőt biztos lesznek is, de ha visszagondolok, az elején - értsd kb. 6 hónapos korától - max. 5 percig bírtam sírni hagyni (apja se bírta tovább)és asszem a másodiknál sem bírnám hosszabb ideig. Szóval én így "altattam". Én a nem alvásást - illetve felületes alvását (volt éjszaka, amikor 20 percenként fent volt - szó szerint) - annak tudtam be, hogy sokáig szoptattam és főleg éjszaka igénylete szerintem a szopizást, illetve a fogára fogtam, meg a hasfájásra. Meg persze mondták azt is sokan - anyós, aki egyébként jó fej - hogy a tudatalattimmal nem hagyom aludni a gyereket. Meg a szellemek, meg még nem tudom én mi, szóval a gyerek már minden szobában,azoknak minden oldalán, ágyban, matracon stb. aludt (vagy nem aludt). És most két év után először két hete - de erősen kopogok közben, nehogy elszóljam magam - egyszerűen jól alszik, szóval átalussza az éjszakát. Nagyon örülök neki, de bennem erre nincs magyarázat, pedig jön a 17. nagyörlő foga, és igazán semmi nem változott. Illetve én sokkal kipihentebb lettem, és a délutáni alvásai is változatlanok.
Mindenesetre nem keresem az okát, örülök neki és bízom benne, hogy meg is tartja jó szokását.

Szóval ettől a lágyszívűségtől még nem tudom, hogy milyen lesz a való életben, hogy áll majd helyt, de már alakul a személyisége és remélem, ettől nem lesz anyámasszony katonája.
süti beállítások módosítása